Lapin asuntolainamarkkinoilla tasaista

Asuntolainamarkkinat ovat pysyneet vakaina, vaikka korot ovat lievästi kohonneet viime kuukausina. Esimerkiksi 12 kuukauden Euribor-korko on noussut 0,6 prosenttiyksikköä puolessa vuodessa, kun uuden asuntolainan korko on keskimäärin noin 2,4 prosenttia.

asuntolainat
Myynti-ilmoitus asunnon ikkunassa
YLE / Raimo Torikka

Nykyisin 12 kuukauden Euribor on tärkein viitekorko asuntolainoille, sanoo Pohjolan Osuuspankin pankinjohtaja Mikko Kokkonen.

- Kyllä suurin osa uusista asuntolainoista sidotaan vuoden Euriboriin. Kokonaiskorko tulee olemaan pikkusen alle kolme prosenttia, kun semmonen tyypillinen marginaali on siellä 0,7-0,8 prosenttiyksikön välillä.

Sampo-pankissakin lähes puolet uusista asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden euribor-korkoon. Noin viidennes uusista Sampo-pankin asuntolainoista on myös suojattu korkoriskiltä joko kiinteän koron tai korkokaton avulla.

Lyhyet korot alhaalla - ainakin toistaiseksi

Esimerkiksi Nordean nettisivut tarjoavat tällä hetkellä asuntolainalle halvimman koron kolmen kuukauden Euriboriin kiinnitettynä, mutta lyhyet korot saattavat kallistua nopeastikin, jos huono tuuri käy.

Mikko Kokkosen mukaan suurin riski ei kuitenkaan nyt liity korkojen nousuun vaan ihmisten henkilökohtaisen takouden romahtamiseen esimerkiksi sairauden tai avioeron vuoksi.

Tyypillinen takaisinmaksuaika vaihtelee Kokkosen mukaan 20:n ja 25 vuoden välillä.

- Viimeisen vuoden aikana tilanne ei oikeastaan ole muuttunut millään tavalla. Aivan vastaavalla tavalla niitä on usean vuoden ajan myönnetty ja otettu.

Lähteet: YLE Lappi