Bonsai kaipaa hoitoa kuin pieni lapsi

Bonsai-puun kasvatus on vaativaa työtä, joka lopulta palkitsee yrittäjän. Siemenestä kasvatetusta puusta saa oikealla hoidolla elinikäisen kumppanin.

puut
YLE

Vantaalaisen Viherpajan japanilaisessa puutarhassa kirsikat ovat jo tältä kesältä kukkineet, mutta ikivihreät bonsai-puut jatkavat kukoistustaan. Yrittäjä, puutarhuri Harri Sokala seuraa tyytyväisenä harrastuksen kasvua.

- Täytyy ilolla sanoa, että kyllä se koko ajan on lisääntymässä. Etenkin nuoriso on ottanut sen omakseen. Kun nuori polvi jotain aloittaa, niin siitä se harrastus syventyy. Kun aletaan itse harrastaa kasveja, tietoisuus ympäristöstä lisääntyy.

Kalleimmat puut useita tuhansia euroja

Halvimmillaan oman puun saa muutamilla euroilla, Viherpajan kalleimmat bonzait ovat 50 000 - 60 000 euron arvoisia. Sokalan mukaan taloudellinen tilanne vaikuttaakin pienoispuiden suosioon.

- Kalleimmat puut ovat vanhoja, noin 50 - 60-vuotiaita. On olemassa ihmisiä, jotka arvostavat puita valtavasti.

Bonsain voi kasvattaa myös itse siemenestä tai ostaa istukkaana. Esimerkiksi paju, omenapuu ja marjapensaat sopivat tarkoitukseen hyvin ja ovat nopeakasvuisia, Sokala kertoo.

- Kun tulokset näkee nopeasti, hairahtaa lajiin täysin ja alkaa kokeilla uusia lajikkeita. Mitä pienemmästä puun kasvattaa, sitä enemmän siihen kiintyy ja sitä paremmin sitä jaksaa hoitaa.

Bonsai on vaativa seuralainen

Sokalan mukaan puuta ei saisi koskaan jättää yksin.

- Suurin ongelmatilanne on vedentarve ja -kulutus. Se tulee monelle ylltyksenä. Bonsai on kasvi, joka vaatii hoitoa yhtä paljon kuin pieni lapsi. Sen voi vaikka tuoda meille hoitoon tai ottaa mukaan lomalle, Sokala opastaa.

Leikkaustakaan ei saa unohtaa.

- Bonsai vaatii leikkausta usein, sisäbonzai vähintään kerran kuukaudessa. Kannattaa ottaa kuva jostain luonnon kasvista ja matkia sitä, tuoda pienoiskoossa omaan olohuoneeseen. Leikkauksen tarkoitus on saada lehtikoko pysymään pienenä.

Lähteet: YLE Helsinki