1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puuvillateollisuus

Porin puuvillatehtaan palosta 30 vuotta

Porin puuvillatehtaan suurpalosta tulee perjantaina kuluneeksi 30 vuotta. Suuri tehdasalue lähes autioitui palon jälkeen pikkuhiljaa kokonaan. 1990-luvulla alue alkoi nousta uuteen elämään. Tänä päivänä alueella työskentee toistatuhatta ihmistä. Lisäksi yliopistokeskus tuo alueelle oman värinsä.

Porin Puuvillatehtaan palosta tulee huomenna kuluneeksi tasan 30 vuotta. Aikanaan se oli Suomen sodanjälkeisen ajan tuhoisin tulipalo. Kun Kalevi Halminen aloitti vuonna 1988 työnsä Porin Puuvillan kiinteistöpäällikkönä näky oli lohduton:

- Silloin vielä Finlaysonin värjäämö toimi. Työntekijöitä oli enää toistasataa. Muut tehdasalueen rakennukset olivat pääasiassa tyhjää täynnä.

- Alueen uusi nousu alkoi 1990 alun laman jälkeen. Alueesta tuli vetovoimainen monine mahdollisuuksineen. Nyt vuokralla on jo yli 40.000 neliötä. Tämä alkaa jo olla melkoinen yhteisö.

- Vakituisesti työssäkäyviä alueella on toistatuhatta ja sitten vielä yliopistokeskuksessa opiskelee aikamoinen määrä opiskelijoita. Jos oikein positiivisesti haluaa laskea, niin täällähän on jo melkein yhtä paljon väkeä kuin silloin parhaina vuosina 1950-luvulla, sanoo Halminen.

Vielä mahtuu lisää toimijoita

Kiinteistöpäällikkö Kalevi Halminen sanoo, että meillä täällä Puuvillassa on käyttämätöntä rakennusoikeutta vielä kahdeksan ja puoli hehtaaria.

- Se on semmoinen määrä mikä piisaa vielä pitkäksi aikaa.

- Vielä senkin jälkeen kun kauppakeskus on jo toiminnassa, siitä on jonkin verran käyttämättä.