1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahden uimarannat kesäksi kuntoon

Lahden uimarantoja kunnostetaan kesää varten. Rantoja siivotaan ennen ja neljälle uimarannalle tuodaan kesävessoiksi liikuteltavat käymälät

uimarannat
Ilkivalta on yksi uimarannan uhka. Pelastuslaitoksen sukeltajat käyvät uimarannat läpi, ettei talven jäljiltä löydy ikäviä yllätyksiä. Möysän uimarannasta ongittiin viime keväänä tuoli.
YLE / Markku Lähdetluoma

Bajamaja-vessat tuodaan Takkulan, Suopursun, Likolammen ja Kariston rannoille. Viime vuonna kiinteät käymälät poistettiin Suopursusta ja Likolammelta. Kilpiäisten uimarannalta poistetaan vanha, huonokuntoinen wc.

Tarja Kurkelan mukaan monet vanhoista uimarantojen vessoista ovat päässeet niin huonoon kuntoon, ettei niitä kannata kunnostaa. Liikuteltavien käymälöiden etu on myös siinä, että ne viedään talveksi pois rannalta, jolloin myös mahdollista ilkivaltaa voidaan hillitä.

Rannoille tehdään ennen käyttöönottoa perussiivous, tasataan hiekka-alueet ja leikataan nurmikot. Talven jäljiltä tekemistä riittää, sanoo Lahden seudun kuntatekniikasta vihertyönjohtaja Tarja Kurkela.

- Ensimmäiseksi pelastuslaitoksen sukeltajat käyvät katsomassa pohja-alueet läpi, ettei siellä ole mitään ikäviä yllätyksiä. Järven pohjasta otetaan polkupyörät ja muut ikävät jutut pois.

Suuret uimarannat ovat Tarja Kurkelan mukaan järjestäen roskaisempia kuin pienet, vaikka niitä siistitään säännöllisesti.

- Ainahan petrattavaa on. Olisi mukava, että iltakäyttäjät veisivät pikniktarvikkeidensa roskat lähiroskiksiin, niin meidän seuraavan aamun työmmekin helpottuisi. Yleisen viihtyisyyden kannalta olisi mukavaa, että ihmiset keräisivät roskansa pois.

Uimarannoille tuodaan kesän alkuun mennessä pukukopit ja pelastusrenkaat. Lisäksi tarkistetaan, että laiturit ovat kunnossa. Kesällä uimarantojen kuntoa seurataan käymällä paikan päällä viikoittain tai kauniilla säällä jopa päivittäin.

Lahden suosituimmat uimarannat ovat keskustan tuntumassa muun muassa Mytäjäisissä ja Möysässä.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi