1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tomaatit syödään liian raakoina

Suomalaisia vaivaa outo tapa - He syövät tomaatit liki säännöllisesti liian raakoina. Kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen opastaa säilyttämään tomaatit huoneenlämmössä.

Kotimaan uutiset
Tomaatteja pahvilaatikossa ruokakaupassa.
YLE

Malmin Prisman hedelmä- ja vihannesmyyjät Riikka Karjalainen ja Terhi Ollila ovat panneet merkille, että suomalaiset ostavat tomaatit "aikalailla" raakoina.

- On sääli, etteivät asiakkaat tahdo uskoa, vaikka heille ystävällisesti yrittää sanoa, minkälaiset tomaatit maistuvat makoisimmille. He vain valitsevat raakoja kaiketi kuvitellen, että ne säilyvät parhaiten, toteaa Terhi Ollila.

Kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen on erikoistunut vihannesten säilytykseen ja kotikypsytykseen.

- Tomaattia ei saisi missään tapauksessa panna kylmään. Juuri tomaatti kestää viileää huonosti ja kylmässä siihen tulee peruuttamattomia muutoksia, kertoo Toikkanen.

Kylmä haalistaa maun

Toikkasen mukaan jääkaappisäilytyksessä tomaatin rakenne muuttuu vetisemmäksi ja maku huononee.

- Kypsässä tomaatissa on hieno makuyhdistelmä. Siitä löytyy makeutta ja suolaisuutta, happoja ja jopa umamia. Huoneenlämmössä maut edelleen syvenevät ja värikin tummentuu, havainnollistaa Toikkanen.

Jos tomaatteja aikoo syödä ostopäivänä, on syytä valita jo kaupassa syvänpunaisia ja pehmeitä yksilöitä.

- Kovemmat ja haaleamman punaiset tomaatit kypsytetään kotona valmiiksi huuhdeltuina esimerkiksi kauniissa ja houkuttelevassa kulhossa, vinkaavat Riikka Karjalainen ja Terhi Ollila.

Lähteet: YLE Helsinki/ Olli Ihamäki

Lue seuraavaksi