1. yle.fi
  2. Uutiset

Amnesty juhlii 50 vuottaan juhlalevyllä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty täyttää 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Suomen Amnesty julkaisee juhlalevyn ja -kirjan. Albumin on tuottanut rappari Palefacena tunnettu Karri Miettinen.

musiikki
Paleface, Karri Miettinen, Aamu-tv:n studiossa 15. syyskuuta 2010.
YLE

Artistit ovat säveltäneet levylle yksitoista uutta kappaletta. Jokaisen raidan takana on yhden ihmisoikeusaktivistin tarina. Kappaleensa ovat saaneet niin vuonna 2006 murhattu toimittaja Anna Politkovskaja kuin tyttölasten pakkoabortointeja Kiinassa vastustava Mao Hengfeng.

Levyllä on myös englanninkielisiä kappaleita. Se mahdollistaa Karri Miettisen mukaan viestin välittymisen myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

- Tehtävämme on hyvin yksinkertainen. Se on tuoda näiden ihmisten tarinat esiin, ja tämä on solidaarisuuden osoitus näiden ihmisten kohtaloja kohtaan. On hienoa, että tämä on albumillinen hyvää, laadukasta populaarimusiikkia, mutta myös ase. Eli Amnesty International tulee todellakin käyttämään tätä levyä myös vaikutustoiminnassa.

Amnestyn juhlalevy kokoaa suomalaisia eturivin artisteja

Karri Miettisen mukaan levyn tekeminen on kestänyt melkein kaksi vuotta.

- Ensimmäisestä suunnitelmasta on kohta pari vuotta, ja alustava artistilista on toteutunut melkein sellaisenaan. On todella upeaa, että kaikki suomalaiset eturivin artistit lähtivät tähän projektiin mukaan, nollabudjetilla. He ovat kiireisiä ihmisiä, joilla ei ole välttämättä aikaa ja resursseja lähteä mukaan uusiin projekteihin, etenkään sellaisiin jotka tehdään hyväntekeväisyyshengessä.

Karri Miettisen mukaan musiikillisesti levyllä on pyritty monipuolisuuteen. Levylle osallistuu musiikintekijöitä monesta sukupolvesta.

- Ajatus oli, että saataisiin eri sukupolvista tekijöitä mukaan. Omalla tavallaan pisintä linjaa albumilla edustaa Jukka Gustavson, joka kirjoitti Aleksei Sokolovista hienon bluesin. Hortto Kaalo -yhtyeen Marko Putkonen on myös vanhempaa ikäluokkaa. Sitten tullaan ihan tähän hip-hop -sukupolveen asti, uuden klubimusiikin tai dup-stepin maailmaan, Miettinen kertoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Iira Hartikainen

Lue seuraavaksi