1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

A-studio: Työttömät tahdotaan koulutukseen

Hallitusneuvotteluissa on alettu valmistella uusia työvoimapoliittisia linjauksia. A-studion saaman salaisen luonnoksen mukaan tavoitteena on saada kaikista työttömistä noin joka kolmas ja pitkäaikaistyöttömistä puolet koulutukseen.

talous
SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen antaa lausuntoa Säätytalon portailla.
YLE

Edelliseen hallitukseen verrattuna nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyttä kitkettäisiin luonnoksen mukaan korostetummin koulutuksen ja ohjauksen keinoin oman vastuun sijasta.

Rahat hankkeiden toteuttamiseen on tarkoitus saada lisäbudjetista. Hallituksen onkin luonnospaperin mukaan tarkoitus tehdä pikaisesti työllisyyslisäbudjetti hankkeiden tueksi.

Uutena linjauksena on siirtää vastuu pitkäaikaistyöttömistä valtiolta kunnille. Rahat tulisivat kuitenkin yhä valtiolta.

SDP:n eduskuntaryhnän puheenjohtaja Eero Heinäluoma kommentoi maanantai-iltana hallitusneuvotteluista poistuessaan A-studion uutista lyhyesti ja piti hyvänä, että vastuuta pitkäaikaistyöttömistä siirrettäisiin kunnille.

Luonnokseen on kirjattu myös takavuosilta tuttu termi ’yhteiskuntatakuujärjestelmä’. Sosiaalidemokraattien jo edellisillä hallituskausillaan lanseeraama hanke tarkoittaisi sitä, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle taataan työ-, harjoittelu-, opiskelu- tai työpajapaikka kolmen kuukauden sisällä työttömäksi joutumisesta.

Luonnoksen mukaan hallitus aikoo käynnistää tarvittavat toimet vuoteen 2013 mennessä. Hankkeen toteutuminen luonnosmuodossaan jää nähtäväksi. Hallitusneuvotteluja nyt vetävälle kokoomukselle SDP:n yhteiskuntatakuujärjestelmä ei ainakaan viimeksi sellaisenaan kelvannut.

"Oma vastuu vähenisi"

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professorin Vesa Kanniaisen mukaan luonnoksen toteutuessa luvassa olisi paljon hyvää, mutta myös huonoa.

Keskeisimmät puutteet löytyvät hänen mukaansa uusien työpaikkojen luomisen tukemisen ja yksilön oman vastuun vähenemisestä. Koulutuksen ja ohjauksen vaikutusta pysyvän työpaikan löytymiseen on ollut ainakin aika ajoin vaikea mitata. Kurssitukseen panostamista luonnehdittiinkin takavuosina tempputyöllistämiseksi.

Toisaalta aika on nyt toinen, ilman koulutusta ei töitä tahdo nykypäivänä helposti löytyä, Kanninen muistuttaa. Luonnos myös lupaa tiukempaa kurssituksen laadun valvontaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi