1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iiro Viinanen

Hämeen ympäristöpalkinto Iiro Viinaselle

Entinen valtiovarainministeri, lahtelainen Iiro Viinanen on saanut Hämeen ympäristöpalkinnon. Perusteena Hämeen Ely-keskuksen mukaan on Viinasen esimerkillinen toiminta ympäristön hyväksi.

Kuva: YLE / Lahti

Ministeri Iiro Viinaselle on luovutettu Hämeen vuoden 2010 Ympäristöpalkinto. Ympäristökysymyksiin vielä lamavuosina nihkeästi suhtautuneesta vastarannankiiskestä on vuosien varrella aktivisti, joka on laittanut arvovaltansa ja itsensä peliin arvokkaaksi katsomiensa ympäristökysymysten puolesta.

Kunniakirjan ja kukkien ohella Iiro Viinanen sai haltuunsa kiertopalkintona taiteilija Dick Forsmanin Sääksi-taulun. Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus kiitti Iiro Viinasta erityisesti rohkeudesta, jolla tämä on julkisuuden henkilönä tuonut omien asenteidensa muuttumisen esiin.

Lahdessa Vesijärven tuntumassa asuva Viinanen on Vesijärvisäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja. Vesijärven ohella Viinasen sydäntä lähellä ovat olleet Lapin vanhat metsät, joiden rajuja hakkuita hän vastustaa. Hän myös muun muassa lajittelee omat jätteensä tarkasti.

Iiro Viinanen on erityisen huolestunut turvetuotannon vesistövaikutuksista. Käsissä on aikapommi, joka räjähtää, jos turveteollisuuden kuormituksia ei saada kuriin, sanoo Iiro Viinanen.

- Turvetuotantoa tullaan lähivuosina lisäämään ja jälki tulee olemaan niin karmeaa, ettemme kehtaa sitä jälkipolville tunnustaa. Puhdistusjärjestelmät pitää tehdä nykyaikaisiksi ja pakottaa, jos turveteollisuus ei siihen muuten suostu investoimaan.

- Lupaehdoissa on sanottu, että parasta mahdollista tekniikkaa käyttäen, sitä ei kuitenkaan käytetä. Tästä pitää tulla loppu, Viinen toteaa.