1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotiloista eroon biologisin asein

Kotilot ovat viime vuosina levittäytyvät yhä pohjoisemmaksi, eikä edes kylmä pakkastalvi rajoittanut niiden määrää. Kotiloiden karkoittamiseen suositellaan biologisia menetelmiä, sillä kemialliset myrkyt saattavat vaikuttaa myös lintuihin ja muihin eläimiin.

Kotimaan uutiset
YLE / Tuija Veirto

Vaikka pakkanen paukkui kireänä koko pitkän talven, kotilot ovat talvehtineet hyvin - kiitos paksun lumipeitteen. Erityisen runsasta kotilokesää ei ole luvassa, vaan tutkija Kari Tiilikkala maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä kuvailee tulevaa kesää "tavalliseksi".

Kotilo on ihmiselle vaaraton, mutta puutarhakasveille armoton. Jos kotiloista haluaa eroon, ensimmäinen konsti on puutarhan siistiminen.

- Se kuuluu ihan perusasioihin, että nurmikko pidetään lyhyenä ja risu-, heinä- ja lehtikasoista hankkiudutaan eroon, tutkija Tiilikkala muistuttaa.

Torjunta-aineista Tiilikkala suosittelee kotimaisia biologisia valmisteita, kuten sukkulamatoja tai koivusta valmistettavaa karkoitetta.

Kemiallisista torjunta-aineista MTT:n tutkija Kari Tiilikkala pitää käyttökelpoisimpana Ferromol-rautavalmistetta. Mesurol-etanakarkoite sen sijaan on tutkimusten mukaan haitallista linnuille ja muille eläimille.

- Sen vuoksi näitä bio-pohjaisia valmisteita kehitetään kokoajan, että päästäisiin niiden kanssa eteenpäin, Tiilikkala sanoo.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi