Helsingin vilkas konserttikesä kysyy fanin kukkaroa

- Ennen Suomi oli pussinperällä, mutta ei enää, kommentoi konserttijärjestäjä Suomea artistien kiertuekartoilla. Huippuartistien virta Suomeen pitää kesäisen festariyleisön kiireisenä ja käy myös kukkaron päälle.

festivaalit
Konsertti- ja festivaalilippujen hintoja grafiikassa.
Konsertti- ja festivaaliliput kysyvät fanin kukkaroa.YLE

Metallimusiikin festivaali Tuska järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suvilahdessa. Finnish Metal Eventsin toimitusjohtaja Hanna Kuosmasen mukaan uusi paikka tuo uusia vaatimuksia myös festivaalin ilmeelle.

- Ei lähdetä kuitenkaan laittamaan mustaa tekonurmikkoa tai verhota kaasukelloa mustaan. Me ollaan nyt vähän teollisemmassa ympäristössä ja yritetään tehdä tästä Tuskan näköinen festivaalipaikka, Kuosmanen aprikoi.

Tuskaan myytävien lippujen määrä kasvaa 14 000:een päivässä, mikä on 3 000 aiempaa enemmän. Festivaali joutui siirtämään ajankohtaansa myöhemmäksi heinäkuussa, koska kansainvälinen metallifestivaali Sonisphere rantautuu tänä vuonna Helsinkiin. Hanna Kuosmasen mukaan aikataulumuutos tehtiin hyvässä yhteishengessä kilpailijan kanssa.

- Se olisi varmaan näkynyt molempien lipunmyynnissä jos Helsingissä olisi ollut naapuritonteilla kilpailevat metallifestivaalit samana viikonloppuna.

Kukaan ei tee pistokeikkaa Suomeen

Konserttijärjestäjä Live Nation jatkaa festivaalien ja konserttien järjestämistä Kalasatamassa Kyläsaaren kentällä. Yhtiö on sopinut kaupungin kanssa alueen käytöstä vielä kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Kalasatamassa nähdään tänä kesänä Sonisphere pääesiintyjänään Slipknot sekä stadion rockin jenkkisuuruus Foo Fighters, jonka 25 000 lippua on jo lähes kaikki viety käsistä.

Kesäkuussa Live Nation tuo Helsinkiin Eric Claptonin, Carlos Santanan, Linkin Parkin ja Bon Jovin. Heinäkuussa jyrisee Iron Maiden ja elokuussa Hietarannan uimarannalla tanssitaan r´n´b –tähti Rihannan tahtiin On The Beach –festivaalilla. Live Nationin markkinointipäällikkö Ritva Väänänen sanoo, että Suomen sovittaminen kiertueaikatauluihin vaatii pikkutarkkaa ja kovaa vääntöä.

- Kukaan ei tee pistokeikkaa Suomeen, vaan me ollaan osa tätä suurta jongleerausta mitä keikka-aikataulujen kanssa tehdään. Se ajanjakso, mikä Suomelle jää, on usein hyvin tarkasti määritelty.

Puoli-ilmaisia festivaaleja?

Artistit keikkailevat nyt enemmän - kiitos laskeneen levymyynnin. Kotimaiset musiikkidiggarit hyötyvät myös Venäjän läheisyydestä.

- Ennenhän Suomi oli pussinperällä, Euroopan perällä mutta Venäjän avautuminen on vaikuttanut siihen, että tästä mennään nyt läpi Venäjälle, Baltiaan tai Puolaan, Ritva Väänänen sanoo.

Tiivis keikkakesä kysyy myös fanien kukkaroa. Hinnat vaihtelevat noin 70 euron päivä- ja konserttilipuista reilun 110 euron festivaalipasseihin. Elokuussa järjestettävän Flow Festivalin brittiläiselle pr-toimistolle on tullut palautetta siitä, että Euroopan mittakaavassa Suomen festivaalit ovat edullisia.

- Jengi ihmettelee, että miten voi olla tällainen line up ja miksi tää on puoleen hintaan, Flow´n taiteellinen johtaja Tuomas Kallio naurahtaa ja toteaa, että isojen konserttien liput pyörivät kuitenkin samoissa hinnoissa kuin muualla Euroopassa.

Festivaalien yhteistyö tuo isoja nimiä

Flow´n urbaanin musiikin festivaalin pääesiintyjänä nähdään yhdysvaltalainen hip hopin supertähti Kanye West. Kilpailussa artisteista Flow luottaa yhteistyöhön oslolaisen Oya Festivalin ja göteborgilaisen Way Out West -festivaalin kanssa.

- Yhdessä me voimme olla tarpeeksi hyvä syy tulla tänne. Muuten tällaisten nimien saaminen tänne Suomeen tietylle viikonlopulle olisi täysin mahdotonta.

Tähtien keikkahinnoittelu on Kallion mukaan paikoittain jo noussut pilvien yläpuolelle.

- Kyllä tässä on varmaankin tullut jonkunlainen katto vastaan tiettyjen artistien liksojen suhteen. Eivät ne ikuisesti voi jatkaa nousuaan.

Flow´n festivaalialue Suvilahdessa laajenee puolella viime vuodesta, ja päiväkohtainen yleisömäärä kasvaa parilla tuhannella 16 000:een. Taiteellinen johtaja Tuomas Kallio painottaa, että sijainti Kallion kyljessä ja ajankohta elokuun tummenevissa illoissa on Flow´lle olennaisen tärkeää.

- Elokuussa me ollaan siksi, että on vielä lämmintä ja illalla pimeää. Esimerkiksi Kanye West ei suostu esiintymään kuin isolla ulkoilmalavalla ja pimeässä, Tuomas Kallio kertoo.

Lähteet: YLE Helsinki / Ville Mättö