Ortodoksinen tsasouna nousee Haukiniemeen

Parin vuoden kuluessa Savonlinnan Haukiniemeen nousee eläinten ystäväksi mainitulle erakkomunkki Serafim Sarovilaiselle pyhitettävä tsasouna. Hankkeen takana on Haukiniemen Kulttuurikyläyhdistys ry.

Haukiniemi, Savonlinna
Suomen ortodoksisen kirkon johtaja Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo
Suomen ortodoksisen kirkon johtaja Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo vihki Haukiniemen tsasounan maapohja.YLE / Paavo Koponen

Yhdistyksen puheenjohtaja Juha Taskinen sai ajatuksen tsasounasta istuskellessaan sen pystytyspaikalla pienellä männikkökumpareella. Mallina on ollut Vienan Ylä-Kuittijärven Tsasouna, jonka I.K. Inha kuvasi retkillään aikoinaan. Myös Juha Taskinen on retkeillyt paljon Karjalassa. Rakennus on myös tilattu Vienan Karjalan Paanajärveltä.

Ely-keskus rahoittaa tsasounaa liki viidelläkymmenellä tuhannella eurolla ja loput reilu parikymmentätuhatta on yksityistä rahaa ja talkootyötä. Tsasounan rakentamiselle luotiin tänään hengellistä perustusta, kun Suomen ortodoksisen kirkon pää, Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo vihki sen maapohjan.

-Jokainen uusi tsasouna ja kirkko on ilo. Ne kertovat ortodoksisesta kirkosta ja tekijöidensä uskosta, sanoo arkkipiispa Leo.

-Nyt on juhla.Kun risti nostetaan on taas juhla, ja kun tsasouna vihitään käyttöön on koko elämä tällä paikalla siitä alkaen juhlaa, sanoo arkkipiispa.