1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Talvivaara työllistää seitsemässä maakunnassa

Sotkamon Talvivaaran nikkelikaivos tuottaa työpaikkoja paljon aiemmin arvioitua enemmän. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin mukaan Talvivaaran työllisyysvaikutus on yhteensä yli 1 800 henkilötyövuotta, kun myös kaivoksen kerrannaisvaikutukset lasketaan mukaan. Kaivoksen suunnitteluvaiheessa sen arvioitiin tuottavan yhteensä 1 200 työpaikkaa.

Kotimaan uutiset
Pyöräkuormaaja lastaa autoa.
YLE / Erno Serkosalmi

Talvivaaran kaivos työllistää eniten kainuulaisia. Kaivoksen omasta henkilöstöstä lähes 80 prosenttia on omasta maakunnasta ja urakoitsijoidenkin henkilöstöstä yli puolet asuu Kainuussa.

- Talvivaaran kaivos on erittäin tärkeä Kainuun maakunnalle taloudellisen toimeliaisuuden ja työllisyyden näkökulmasta, todetaan instituutin raportissa.

Seuraavaksi eniten kaivos tuottaa hyötyä Satakunnalle ja Lapille, jossa kaivoksen metalleja jalostetaan. Kaikki Talvivaarassa tuotettu nikkeli menee ensiksi Harjavaltaan Norilsk Nickelille jalostettavaksi, ja sieltä osa jatkaa matkaansa Tornioon Outokummun terästehtaalle.

Raaka-aine- ja jalostusketjussa lasketaankin olevan yli kolmasosa Talvivaaran aikaansaamista työpaikoista.

Talvivaaralla laajat vaikutukset

Kokonaisuudessaan Sotkamon Talvivaaran taloudellinen vaikutus säteilee seitsemään muuhun maakuntaan.

- Kainuun lisäksi Satakunnan, Lapin, Itä-Uudenmaan, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kymenlaakson talouskasvu ja työllisyys vahvistuvat. Talvivaaran jalostusketju tuottaa seitsemässä muussa maakunnassa yhteensä suunnilleen yhtä paljon talouskasvua ja työllisyyttä kuin itse kaivostoiminta ja sen alihankinta Kainuussa, sanotaan tutkimuksessa.

Tutkimuksen ovat tilanneet ja rahoittaneet Talvivaaran Kaivososakeyhtiö sekä Työ- ja elinkeinoministeriön alueiden kehittämisen yksikkö.

Lähteet: YLE Kainuu / Ville Kinnunen

Lue seuraavaksi