Suomalainen Missourissa: Ajoimme karkuun tornadoa

Tornadon tuhoamassa Joplinissa asuva Aki Nummela pakeni tyttöystävänsä kanssa kaupungin keskustaan iskenyttä pyörremyrskyä autolla. Nummela kertoo YLE Uutisille, että kaupungin keskusta on tuhoutunut pahasti.

Ulkomaat
Missourin osavaltiossa sijaitsevassa Joplinin kaupungissa riehui tornado. Tuhoutunut rakennus, jonka edessä on autoja, joista toinen on katollaan.
Aki Nummela

Neljä vuotta Missouri Southern State Universityssa opiskelleen suomalaisen Aki Nummelan valmistujaispäivä sai hurjan lopun, kun tornado iski opiskelukaupungin keskustaan. Nummela ja hänen suomalainen tyttöystävänsä istuivat tornadon iskiessä juoksuvalmentajansa henkilöautossa Joplinin keskustassa, parin kilometrin päässä myrskynsilmästä.

- Kuulimme kuuden aikaan illalla, että vahva tornado on tulossa suoraan kohti. Oltiin menossa valmentajan luo syömään, kun radio alkoi huutaa tornadon laskeutuneen meidän kotikadulle. Rakeita tuli ihan kunnolla ja tuuli ja satoi. Ajoimme karkuun, Nummela kuvailee pyörremyrskyn saapumista.

Myrskysuoja kylpyammeessa

Nummelan mukaan valmentaja ajoi heidät kotitaloonsa, ja he hakeutuivat tornadolta suojaan kylpyammeeseen. Tornado meni Nummelan mukaan ohi melko nopeasti, mutta tuhot osoittautuivat suuriksi.

- Menimme takaisin keskustaan katsomaan, onko valmentajamme vaimon toimisto kunnossa. Näimme, että käytännössä koko keskusta oli tuhoutunut. Wal-Mart ja moni muu rakennus on mennyt ihan osiin. Yhdestä suuresta ostoskeskuksesta on enää päätyseinä jäljellä. Autoja oli lennellyt ja rakennukset tuhoutuneet ainakin mailin leveydeltä. Näky oli aika karmea, Nummela kertoo.

Urheiluhalli, jossa Nummela tyttöystävänsä kanssa juhli yliopistosta valmistumistaan, on nyt muutettu evakuointikeskukseksi. Onni onnettomuudessa oli, että yliopisto oli viime viikolla sulkenut ovensa ja suurin osa opiskelijoista oli lähtenyt kotiin. Tornadon iskiessä vietettiin lukion valmistujaisia, ja vieraat joutuivat pakenemaan paikalta kesken juhlien.

Nummela kertoo, ettei kaupungissa ole hänen ja hänen tyttöystävänsä lisäksi muita suomalaisia.

Lähteet: YLE Uutiset