1. yle.fi
  2. Uutiset

Vain pieni osa hakijoista sai taiteilijaeläkkeen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt eri alojen taiteilijoille yhteensä 64 uutta taiteilijaeläkettä. Eläkkeen perusteena on ansiokas toiminta esittävänä ja luovana taiteilijana. Hakijoita oli reilusti enemmän kuin saajia, kaikkiaan 480.

kulttuuri
Tanssitaiteilija Tommi Kitti ohjaamassa nimeään kantavan tanssiryhmän esitystä.
Tanssitaiteilija Tommi Kitti ohjaamassa nimeään kantavan tanssiryhmän esitystä.Yle

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt taitelijaeläkkeen yhteensä 64 hakijalle. Täyden eläkkeen sai 38 taiteilijaa, osaeläkkeen tai osaeläkkeen korotuksen ministeriö myönsi 26 hakijalle.

Taiteilijaeläkkeen saa tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta esittävänä ja luovana taitelijana. Täysi eläke on 1260,71 euroa kuukaudessa ja osaeläke siitä puolet. Eläkkeen saamiseen vaikuttaa hakijan varallisuus ja toimeentulo.

Vuoden 2010 lopussa elinikäistä taiteilijaeläkettä sai 1017 taiteilijaa. Hakijoita oli tänä vuonna 480, eli eläkkeen sai vain osa hakijoista.

Uusien taitelijaeläkkeiden saajat ovat arvostelijoita sekä elokuvataiteen, kuva-, näyttämö- ja säveltaiteen, rakennustaiteen, taideteollisuuden ja muotoilun, tanssitaiteen, valokuvataiteen, kirjallisuuden tai muiden taiteiden edustajia ja kääntäjiä.

Tunnettuja nimiä eläkkeensaajien joukossa ovat muiden muassa Sesse Koivisto, Leena Krohn ja Jukka Parkkinen, Svante Martin, Anneli Saaristo, Sirkka-Liisa Sass ja Pertti Willberg, Seppo Rustanius ja Tapio Suominen, sekä Tommi Kitti ja Virpi Wirlander-Asplund.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi