Runoviikko muistelee Tommy Tabermannia

Lahden runoviikko levittäytyy tällä viikolla laajasti pitkin kaupunkia. Runoviikko järjestetään nyt jo kahdeksannen kerran. Suurimman huomion runoviikon tapahtumista on saanut Tommy Tabermann-ilta.

kulttuuri
Tommy Tabermann mikrofonin ääressä
YLE Häme

Yksi odotetuimmasta Lahden runoviikon tapahtumista järjestetään keskiviikkona Wanhassa Walimossa kun iltaa vietään edesmenneen Tommy Tabermanin tuotannon parissa.

Runoja ovat lausumassa näyttelijä Kai Lehtinen ja kirjailija-joogaopettaja Taavi Kassila. Yleisö saa toivoa runoja Tabermanin tuotannosta joita näyttelijä Petri Liski lausuu.

Tommy Tabermann esiintyi viimeisen kerran yleisölle Lahden runoviikolla toissa vuonna. Tabermannin esiintyminen vuoden 2009 runoviikolla näytetään Walimolla, kertoo iltaa kokoamassa ollut lahtelainen näyttelijä Maarit Peltomaa.

- Nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä audiovisuaalinen materiaali Tommystä itsestään lausumassa omia runojaan Sibeliustalolla. Hän puhuu siinä samassa yhteydessä rakkaudesta ja luovuudesta minun mielestä todella kauniisti. Video on Runomarathon ry:n omaa materiaalia ja sitä ei ole missään muualla nähtävissä. Eikä sitä ei ehkä koskaan muualla nähdä, toteaa Peltomaa.

Tommy Tabermann-illan taustalla on runoilijan pitkä-aikainen ystävä Lahden Runomaratonin puheenjohtaja, kansanedustaja Jouko Skinnari. Illan aikana Tabermanin tuotantoa tutkaillaan aina 70-luvulta saakka.

- Huomasin tutustuessani Tabermannin tuotantoon, että hän kirjoittanut myös kantaaottavia runoja aiemmin. Ymmärsin heti, että miksi hän oli mukana politiikassa. Minulle Tabermann oli esittäytynyt erotiikasta ja rakkaudesta rohkeasti kirjoittavana runoilijana. Sieltä kuitenkin paljastui myös hyvin erilaisia runoja, kertoo Peltomaa.

Räppiä ja Facebook-runoilijoita

Runoviikko levittäytyy tällä viikolla pitkin Lahtea aina kauppakeskuksesta puistoon ja paviljonkiin. Useat tilaisuuksista ovat ilmaisia yleisölle.

Pikku-Vesijärven rantamilla pidettävää tapahtumaa Maarit Peltomaa suosittelee perheen pienimmille. Paikalla on räppäreitä, lasten runokilpailun voittajat sekä Terhi Willman ja Petri Pietiläinen esittävät Röökistä viis! teoksesta otteita. Facebookissa syntynyt ryhmä FB-runoilijat kuuluvat myös illan esiintyjiin.

- Halusimme mukaan monenlaisia kirjoittajia mukaan ja ehkä antaa sen viestin ihmisille, että runous on kaikille mahdollista. Meissä kaikissa elää sisäinen runoilija. On hienoa, että runous on tällä tavoin laajentunut ja levinnyt. Sillä on varmasti oma paikkansa tässä meidän kaupunkikulttuurissa. Tämän vuoden runoviikon nimi onkin "Kaupungin ääni".

Runoviikolla julkistetaan Lahden Runomaraton -yhdistyksen 16. antologia Runoja leipälaatikosta.

Lähteet: YLE Lahti