Risto Lång tanssii ilman askelia

Joensuulainen pyörätuolissa istuva Risto Lång tekee historiaa valmistumalla tanssijaksi. Kiuruvedeltä lähtöisin olevasta Långista tulee Suomen ensimmäinen pyörätuolilla liikkuva ammattitanssija.

kulttuuri
Risto Lång harjoittelee pyörätuolitanssia tyhjässä salissa.
YLE / Heikki Haapalainen

Joensuun vapaaopiston tanssisalissa harjoitteleva Risto Lång on liikkunut pyörätuolilla koko ikänsä. Hän kokeili urheilua, mutta alle kolmekymppisenä hän löysi oman lajinsa, tanssin.

- Olen aina tykännyt katsoa tanssia ja luistelua. Siinä se glamour viehätti ja musiikin tulkitseminen on aina ollut minulle helppoa. Ja kun se tanssikärpänen puraisee niin se puraisee kunnolla. En voisi kuvitella elämää ilman tanssia, Lång kertoo.

Parin vuoden harrastamisen jälkeen Lång voitti suomenmestaruuden 10-tanssissa. Alan opinnot hän aloitti Helsingissä Keskuspuiston ammattiopistossa, josta valmistuu nyt tanssijaksi.

Pyörätuolilla tanssittaessa askeleet vaihtuvat tuolilla liukumiseksi. Käsien liikkeet ja ilmeet korostuvat. Liike on soljuvaa ja lennokasta.

- Mielestäni pyörätuolitanssi on aika lähellä luistelua. Lähempänä jäätanssia kuin tavallista tanssia, koska tässä on liukuja jaa piruetteja niinkuin luistelussakin.

Lång on pyörätuolitanssin uranuurtaja. Kokemuksensa ja taitonsa hän haluaa joskus opettaa edelleen, jos sopiva jatkaja löytyisi.

Pyörätuolitanssijana oleminen on antoisaa.

- Hienoa, oikeastaan aika ainutlaatuista. Minua ei ole koskaan harmittanut se, että en ole pystynyt kävelemään. Se on harmittanut, etten ole pystynyt tanssimaan. Mutta nyt sekin asia on korjattu, Lång iloitsee.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Heikki Haapalainen