1. yle.fi
  2. Uutiset

Mainosten puhuva kettu oli Valviralle liikaa

Viranomaiset ovat puuttuneet panimo- ja virvoitusjuomakonserni Olvin siiderimainontaan. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira katsoo, että Olvin siiderimainokset kohdistuvat alkoholilain vastaisesti alaikäisiin. Lisäksi mainoksissa luodaan Valviran mukaan mielikuva, että alkoholin käyttö edistää seksuaalista menestystä.

Kotimaan uutiset

Olvin televisiomainoksissa esiintyy tietokoneanimaationa toteutettu puhuva kettu. Viranomaisen mukaan hahmo rinnastuu animaatioelokuvien puhuviin eläinhahmoihin ja vetoaa siten alaikäisiin. Televisiomainosten lisäksi siideriä on mainostettu muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Valvira kehottaa Olvia lopettamaan siiderin mainonnan nykyisessä muodossaan heinäkuusta alkaen. Mikäli mainontaa ei määräaikaan mennessä korjata, ohjetta voidaan tehostaa uhkasakolla, kertoo lakimies Laura Terho Valvirasta. Hän muistelee, että siiderimainoksista valitti viranomaiselle yksityishenkilö.

Olvin brändi- ja viestintäjohtaja Olli Heikkilän kertoo, että panimo- ja virvoitusjuomakonserni jätti vastineensa Valviralle tammikuussa. Heikkilän mukaan heillä oli se käsitys, että eläinhahmot eivät itsessään ole kiellettyjä mainoksissa.

- Tulkinnat ovat tällaisia, että ne pikkasen elävät. Aikaisemmin oli sellainen tulkinta, että jos käyttää eläinhahmoa, se ei saa olla piirretty, koska se voisi vedota alaikäisiin.

- Nimenomaan sen vuoksi tehtiin tietokoneanimaatio. Nyt päätös tuli ja ei auta kuin sopeutua siihen, Heikkilä sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi