1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Kuuro Aino Hanhikoski palkittiin kunniamerkillä

Tasavallan prsidentti jakoi äitienpäivänä 37 mitalia esimerkillisille kasvattajanaisille. Valkoisen Ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan kunniamerkin sai myös kahdeksan lapsen äiti Aino Hanhikoski.

Yle Uutiset viittomakielellä
hanhikoski
yle

Aino Hanhikoski vietti tänä vuonna äitienpäivää ikimuistoisissa tunnelmissa. Tasavallan presidentti Tarja Halonen palkitsi hänet ja 36 muuta äitiä valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa järjestetyssä äitienpäiväjuhlassa. Hanhikosken ystävät ovat jo pitkään ounastelleet Hanhikosken palkitsemista, mutta kunniamerkki tuli Hanhikoskelle yllätyksenä.

"Jotkut tiesivät etukäteen saavansa mitalin, mutta minä en. Kun pääsiäisen tienoilla sain tiedon kirjeitse, olin todella hämmentynyt. Mutta mukavaltahan tämä tuntuu", Hanhikoski kertoo.

Hanhikoski on työskennellyt muun muassa suomalaisen viittomakielen sanakirja-projektissa, viittomakielisessä teatterissa ja viittomakielen opettajana. Tämän lisäksi hän on aina ollut päävastuussa kodin arjen pyörittämisestä.

Hanhikosken perheessä on kahdeksan kuuroa lasta. Perhe on kuin kuurojen yhteisö pienoiskoossa. Viittomakieli koetaan luonnollisena asiana kotona, mutta Hanhikoski on joutunut myös kohtaamaan yhteiskunnan tietämättömyyden. Hanhikoski haluaa olla lasten kielellisten oikeuksien asialla.

"On tärkeää, että lapset voivat olla vuorovaikutuksessa omalla äidinkielellään. Lapsen oikeutta omaan kieleen ei saa väheksyä. Esimerkiksi kouluissa tehtävää päätöksentekoa pitäisi uudistaa niin, ettei kielellisiä oikeuksia sorrettaisi", Hanhikoski selittää.

Hanhikoski on yrittänyt kasvattaa lapsensa hyviksi ihmisiksi, jotka pärjäävät maailmassa vahvalla äidinkielellään. Hän kuitenkin muistuttaa, että kuurojen ja viittomakielisten määrä vähenee jatkuvasti, mikä tulee näkymään juuri kouluympäristössä.

"Haluan silti uskoa ja toivoa, että kuuroilla lapsilla on hyvä elämä tulevaisuudessakin", Hanhikoski sanoo.

Hanhikosken mukaan äiti on lapsille kantava voima elämässä. Äitinä hän on yrittänyt antaa lapsilleen ohjeita ja eväitä elämään.

"Yritän muistaa, että lapset ovat minulla vain lainassa", hän toteaa.

Hanhikoski on tiettävästi viides viittomakielinen äiti, jota on palkittu kunniamerkillä äitienpäivänä. Ennen häntä kunniamerkin ovat saaneet Siviä Yli-Mäyry, Elsi Kauppinen, Kaija Lepojärvi ja Aila Ventelä. Kunniamerkit jaettiin tänä vuonna 65. kerran.

Lähteet: YLE uutiset

Lue seuraavaksi