Taidegrafiikan perinteiset tekniikat nousussa

Samaan aikaan kun monet nykygraafikot käyttävät uusinta tekniikkaa hyväkseen, myös perinteiset hitaat grafiikan menetelmät elävät nousukauttaan. Suosituimpia vanhoja tekniikkoja ovat puupirros ja kivipainanta. Tänäpäivänä taidegrafiikassa usein myös sekoitetaan eri tekniikoita ja jopa kuvataiteen lajeja keskenään.

kuvataide
Taidegraafikko Jaana Paulus työhuoneessaan.
Taidegraafikko Jaana Paulus työhuoneessaan.YLE

Tehokkaassa, nopeatempoisessa maailmassamme on taitajia, jotka valitsevat tietentahtoen työläyden ja hitauden. Väripuupiirroksia tekevä kuvataiteilija Jaana Paulus on yksi heistä. Pauluksen mystiset, suurikokoiset työt käsittelevät usein naiseutta. Väripuupiirrostekniikkansa Paulus oppi kantapään kautta.

- Työstän, leikkaan ja vedostan käyttäen vain yhtä painolaattaa. Minulla on pieni määrä vedoksia ja painan aina uudelleen samoihin jo vedostettuihin kuviin lisää väriä.

Yhteen vedokseen Paulus saattaa painaa eri värejä ja sävyjä jopa 40:kin kertaa. Puupiirroksen valmistuminen kestää kuukausia. Paulus nauttii hitaasta ja työläästä yhden laatan tekniikastaan.

- Tässä on kohtalonomaisuutta: kun teos valmistuu, niin laatta tuhoutuu. Ei voi tehdä virheitä. Kaivertamalla tavallaan maalaa, paitsi että jos maalaa niin voi korjata maalaamalla vielä päälle. Jos olet laatasta jo tietyt kohdat leikannut pois, et voi siihen tehdä enää uutta, kertoo taiteilija.

Taiteessa ei ole tarkoitus päästä helpolla

Kivipainotekniikassa piirros tehdään ikivanhalle kalkkikivelle, syövytetään se, telataan väri, pannaan paperi päälle ja vedostetaan litografiaprässillä. Kivipainantaa pidetään usein grafiikantekniikoista vaikeimpana ja raskaimpana.

kuvataiteilija Matti Hintikka on tehnyt taidetta kivipainotekniikalla jo vuosikymmeniä. Hän ihastui tekniikkaan jo opiskeluvuosinaan.

- Tämä on ainutlaatuinen tekniikka ja jälki, jota ei mitenkään muuten pysty saamaan aikaan. Minulla ei ole tarkoitus päästä helpolla, eikä taiteessa yleensäkään ole oikea pyrkimys päästä aina helpommin ja nopeammin, filosofoi Hintikka taiteentekoa.

Matti Hintikan abstraktinoloisen taiteen lähtökohtana on luonto ja luonnon tuomat mielikuvat. Kivipainajia on tätä nykyä Suomessa kolmisenkymmentä. 2000-luvulla uusia tekijöitä on tullut useita.

Perinteiset grafiikantekniikat kuvataiteiden "Slow Art:ia"

Taidegrafiikalle on tällä hetkellä ominaista se, että vanhoja tekniikoita käytetään yhdessä uusien kanssa ja toisaalta muita kuvataiteen aloja, kuten maalausta ja valokuvaa sekoitetaan perinteisiin grafiikantekniikoihin. Perinteiset, työläät ja hitaat grafiikanmenetelmät ovatkin kokemassa renessanssiaan. Voisiko peräti puhua Slow Art -ilmiöstä protestina nykyajan hektisyydelle? Ehkäpä hyvinkin, pohtii kuvataitelija Jaana Paulus.

- Ehkä vanhojen menetelmien uusi suosio johtuu valtavasta sähköisestä kuvatulvasta. Taidegrafiikan menetelmiinkin ovat tulleet kaikki digiprintit ja muut. Ehkä se on kaipuuta perinteisille juurille. Kyllä minusta on kiva tulla tänne omaan työhuoneeseen, hiljaisuuteen, kuunnella musiikkia ja leikata laattaa...

Suomen Taidegraafikot viettää 80-vuotisjuhlavuotta

Suomen Taidegraafikot ry viettää kuluvana vuonna 80-vuotisjuhlavuottaan. Vaikka grafiikan tekninen osaaminen on maassamme huippuluokkaa, on taidegrafiikka vieläkin aliarvostettua muihin kuvataiteisiin verrattuna, sanovat sekä Jaana Paulus että Matti Hintikka. Taigegrafiikan aliarvostus näkyy muun muassa hinnoittelussa. Vaikka moni graafikko painaakin nykyään hyvin pieniä vedossarjoja, on grafiikanlehden hinta yhä suhteettoman alhainen.

- Ajattelen monesti, kun teen näitä uniikkeja tai lähes uniikkeja puupiirroksiani, jotka työstön raskaudessa ovat täysin verrattavissa esimerkiksi maalaukseen, että viimeistään grafiikan aliarvostus tulee esiin hinnoittelussa. Grafiikkaa on hirveän vaikea nostaa maalauksen hintoihin, et kyllä sillä vielä on se painokuvan leima otsassa.

Jaana Pauluksen taideteoksia on parhaillaan esillä helsinkiläisessä Galleria Duetossa.

Lähteet: YLE Uutiset/Satu-Lotta Peltola