Ruotsin kuningas kommentoi väitettä rikolliskontakteista

Ruotsissa kuningas Kaarle XVI Kustaa on ensimmäistä kertaa kommentoinut hänen ympärillään vellovaa uusinta kohua. Kuninkaan ystävä on tunnustanut olleensa yhteydessä tunnettuun rikolliseen estääkseen kuninkaan kannalta kiusallista julkisuutta. Kuningas paheksuu nyt yhteydenpitoa rikollisiin.

Ulkomaat
Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa metsästysretkellä Hunnebergissä 4. marraskuuta 2010.
ADAM IHSE / EPA

Kuninkaan läheinen ystävä liikemies Anders Lettström on myöntänyt olleensa yhteydessä tunnettuun rikollispomoon ja hänen henkivartijaansa. Julkisuudessa olleiden tietojen kuninkaan ystävä halusi kontakteilta apua varmistuakseen, että kuninkaasta otettuja kiusallisia kuvia ei pääsisi julkisuuteen.

Tapahtumaketju sai alkunsa viime syksynä julkistusta kohukirjasta Den motvillige monarken - vastahakoinen kuninkaallinen. Kirjassa kerrotaan värikkäästi kuninkaan seikkailuista muun muassa tukholmalaisella pornoklubilla.

Klubin omistaja on yksi kirjan keskeisistä lähteistä. Omistajan sanotaan kuvanneen kuningasta ja hänen seuruettaan salaa. Näitä kuvia ei ole näytetty missään, mutta väitetään, että kuningas muun muassa on alastomien naisten seurassa.

Pian kirjan julkaisun jälkeen kuninkaan ystävä Anders Lettström ryhtyi toimiin selvittääkseen, minkälaista kuva-aineistoa on olemassa. Ruotsin radion hallussa on nauhoitus, jossa Lettström keskustelee ongelmistaan tunnetun rikollisjohtajan henkivartijan kanssa.

Nauhoituksessa Lettström toteaa, että kaikki haluaisivat varmasti tilanteen rauhoittuvan. Tilanne oli ilmeisesti tarkoitus rauhoittaa rahalla, mutta sopua ei syntynyt.

Uusin kohu ryvettää entisestään kuninkaan mainetta, vaikka hovi vakuuttaa, että hän ei tiennyt rikolliskontakteista mitään. Kuninkaan tiistaisessa tiedotteessa luonnollisesti paheksutaan rikolliskontakteja ja kiitellään, että tiettyjä faktoja on tullut esille. Tällä tarkoittaan ilmeisesti Lettströmin julkista tunnustusta, jonka mukaan hän on toiminut ypöyksin.

Kuninkaan suosio on ollut laskussa jo pitempään ja Ruotsissa on pohdittu, olisiko kuninkaan aika luopua kruunusta suositun kruununprinsessa Victorian hyväksi. Vappuaattona 65-vuotissyntymäpäivillään kuningas kuitenkin vakuutti, ettei aio jäädä eläkkeelle.

Lähteet: YLE Uutiset / Tom Kankkonen, Tukholma