Timoshenkolle syytteet kaasukaupoista

Ukrainassa on nostettu syytteet maan entistä pääministeriä Julia Timoshenkoa vastaan parin vuoden takaisista kaasukaupoista Venäjän kanssa.

Ulkomaat
Kameroiden ympäröimä ja hymyilevä Julia Timoshenko.
Zurab Kurtskidze / EPA

Syyttäjäviranomaiset epäilevät Timoshenkon syyllistyneen vallan väärinkäyttöön, kun tämä sopi kaasutoimituksista Venäjän pääministeri Vladimir Putinin ja presidentti Dmitri Medvedevin kanssa alkuvuodesta 2009.

Syytteiden mukaan kymmenvuotinen sopimus oli haitallinen Ukrainan taloudelle eikä Timoshenkolla ollut hallituksen hyväksyntää sen allekirjoittamiseen.

Sopimuksen solmimisaikaan maat kiistelivät Ukrainan maksamatta jättämistä kaasulaskuista Venäjälle. Kiista johti kaasukuljetusten keskeytymiseen Ukrainan kautta myös muualle Eurooppaan.

Kaasusopimus sitoi venäläiskaasun hinnan öljyn hintaan, minkä seurauksena Ukrainan kaasulasku on hiipinyt tasaisesti ylöspäin. Ukrainan nykyinen hallitus on yrittänyt neuvotella sopimusta uusiksi, mutta tuloksetta.

Viime joulukuussa Timoshenko joutui syytteisiin valtionvarojen väärinkäytöstä pääministerikautensa aikana. Timoshenko itse on kiistänyt häntä vastaan nostetut syytteet ja sanonut, että niillä on poliittiset tarkoitusperät.

Lähteet: AP, Reuters