Mr. Finland otti voittonsa kisakireissä simmareissa

Turkua pidetään perinteisesti missikaupunkina, mutta nyt myös miesrintamalta on näyttöä. Turkulainen uimari Ossi Oksa voitti viikonloppuna Mister Finland -tittelin. Kesällä hänet tapaa arkisessa työssä maauimalan uimavalvojana.

viihde
Mr. Finland 2011 Ossi Oksa ja Lola Wallinkoski
Mr. Finland 2011 Ossi Oksa Lola Wallinkosken haastattelussa voiton jälkeen.(c) blogit.stara.fi/chaostube / Tiia Santavirta

Oksa kertoo, että hänen ystävänsä osallistui mister-kisaan muutama vuosi sitten. Ystävä houkutteli pitkään Oksaa mukaan, mutta viimeinen niitti tuli vasta, kun muutama uimarikaverikin lähti Mister Turku -kisaan. Turun kisan jälkeen oli jo helppo osallistua valtakunnalliseen finaaliin.

- Taisin ajatella aluksi, että tämä on pällistelyä. Sitähän se on uimahallillakin, Oksa muistelee epäröintiään.

Itse kisaan osallistuminen ei mitenkään heikennä kovaa harjoittelevan uimarin imagoa.

- Valmentajani muisti, että ensimmäinen Mr. Finland, Tommi Rundgren, oli myös uimari. Ja Göran Porvalikin on tehnyt mallin hommia. Tämä on hyvää vastapainoa uinnille. Vastakohta jopa, tuumailee Oksa.

Mr. Finland -kisa ei loppujen lopuksi eroa paljoa missikisoista. Kisassa pitää kävellä catwalkilla ja esitellä erilaisia vaatekertoja. Kaiken kaikkiaan mister-kisan luonne on missikisoja rennompi: viikonlopun loppuhuipennuksesssa esiteltiin muun muassa palomiehen ja sotilaan pukua. Ossi Oksa on SM-tason uimari, ja siksi hänellä oli päällään luonnollisesti simmarit.

- Jos siellä joku löntystelee gorillan lailla laiskasti, niin kyllä tuomaristo pistää sen lapulle, Oksa naurahtaa kävelytyylejä.

Uimarin ei tarvitse treenata mister-kisaan

Moni mister-kilpailuun osallistuva joutuu treenaamaan paljon, mutta uimarille tilanne on helpompi. Kovatasoisella uimarilla esimerkiksi sixpack on jo valmiina.

- Meillä oli finalistijätkien kanssa hyvä "bändi" kasassa. Ei jännittänyt ollenkaan – oikeastaan jopa pelotti, kun ei jännittänyt. Menin paikan päälle ja olin vain oma itseni, Ossi Oksa naurahtaa.

Mister Finland -titteli ei kuitenkaan ole enää päällimmäisenä mielessä. Sen sijaan Lontoon olympialaiset ovat. Uintiharjoituksia on kaksi kertaa päivässä. Ossi Oksa on uinnin kanssa niin tosissaan. Hän vieläkin muistaa käsissään sen päivän, kun matkalippu Pekingin olympialaisiin menikin toiselle viime metreillä.

- Oikean käden rystysen turvotus on ehkä just ja just laskenut siitä päivästä, kun tieto tuli. Täytyy menneet jättää sikseen ja keskittyä tulevaan. Nyt tavoittelen Lontoon olympialaisia, Oksa kertoo.

Maauimalan vetonaula?

Kesällä Ossi Oksan tavoittaa Turun Samppalinnan maauimalasta, jossa hän toimii uinninvalvojana. Lisäksi hänellä on sähköasentajan koulutus, ja vapaa-aikana hän ajaa isänsä taksia. Oksa uskoo, että hänellä riittää aikaa myös mister-velvollisuuksiin.

- Varsinaista kilpauintikautta on vielä vähän jäljellä, ja ukon taksia ajelen vain silloin tällöin. Toivottavasti nyt tulis jotain mallikuvioita. Ei uusi titteli tilaisuuksia ovista ja ikkunoista tuo tullessaan, mutta ehkä jotain kuitenkin, Oksa haaveilee.

- Kyllä jo Mister Turku -titteli sai vuosi sitten aikaan sen, että vetämääni maauimalan vesijumppaan tulikin yllättäin eläkeläisten sekaan myös nuorempia flikkoja, myhäilee Oksa.

Lähteet: YLE Turku