Pelastusalus Kotka sai pikkuveljen

Kotkan Meripelastusyhdistys on saanut kaipaamansa pienemmän ja ketterämmän pelastusaluksen. Uusi, vielä kastamaton alus on meripelastusyhdistyksen toista alusta Kotkaa noin puolet lyhyempi.

Kotka
Kotkan Meripelastusyhdistyksen alukset; isoveli Kotka ja vielä nimetön pikkuveli.YLE / Olli Törönen

Toistaiseksi Pelastusvene 220 -nimeä kantava kahdeksanmetrinen alus on valmiina lähtöön Kotkan Kuusisen satamassa. Pelastustehtäviin se pääsi jo ennen kotiutumistaan Kotkaan.

- Yksi keikka oli jo, kun tuotiin venettä Bågaskäristä. Sitten toinen keikka tuli Kotkassa, haettiin Kuutsalon saaristosta vene teknisen vian vuoksi, kertoo Kotkan Meripelastusyhdistyksen toiminnasta vastaava päällikkö Tapani Tiitinen.

Tekniset viat ovat meripelastusyhdistyksen kevään merkki. Suurin osa pelastustehtävistä koko kauden aikana johtuu veneiden reistailuista.

- Se on 80 prosentin luokkaa. Tankit heiluu ja huojuu, lähtee sakat liikkeelle, Tiitinen nauraa.

Merikelpoinen kapistus

Uusi alus on ketteryytensä ja näppärän kokonsa lisäksi kestävä. Alus on alumiinirunkoinen, kovapohjainen kumivene. Ulkokuori on kestävä, eikä siinä ole ilmabonttoonia.

- Ei aiheuta laiturin naulat sitä teknistä vikaa. Kyllä se on tosi merikelpoinen ja avoperästä on helppo nostaa.

Aluksen toimintasäde on 120 mailia eli sillä voisi käydä esimerkiksi Viron Vergissä. Painoa veneellä on 30 tonnia. Pelastusvene 220:sta löytyy samat varusteet kuin sen isoveljeltä, 17-metriseltä Kotkalta, joskin varustusta on vähemmän.

Uusi alus korvaa meripelastusyhdistyksellä aiemmin käytössä olleen pienemmän veneen Rankin. Yhdistyksen toimintaan kuuluu sekä suurempi että pienempi alus.

Liikkeelle puolessa tunnissa

Pienemmällä aluksella päästään nopeasti saaristoon, jokisuistoihin ja venesatamiin. Sillä voi tarvittaessa puikkelehtia pitkin Kymijokea esimerkiksi öljyntorjuntatehtävissä. Tavoiteltu hälytysaika on puoli tuntia.

- Sillä ei tarvitse olla yhtä varovainen kuin Kotkalla. Puolen tunnin hälytysaikaa ollaan mainostettu ja se on pitänyt tähän asti. Meillä on kaikilla siviiliammatti, joten virka-ajan jälkeen se parhaiten toteutuu, Tiitinen toteaa.

Pelastusvene 220 saa nimen tulevana sunnuntaina, kun tulokasta esitellään yleisölle Raketilla museoon -veneilyturvallisuustapahtumassa Merikeskus Vellamossa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Niklas Joki