Suomalaistutkija: Tuhkapilvi ei levinne Eurooppaan

Grimsvötn-tulivuoren purkauksen aiheuttama tuhkapilvi ei todennäköisesti johda yhtä suuriin ongelmiin kuin Eyjafjallajökull-tulivuorien purkaus viime vuonna, sanoo Viron geologiakeskuksen johtava seismologi Heidi Soosalu YLE Uutisille. Islannin tulivuoriin erikoistuneen tutkijan mukaan purkaus rauhoittunee noin viikon kuluessa.

Ulkomaat
Grimsvötn-tulivuori purkaantuu Vatnajökul-jäätiköllä Islannissa 21. toukokuuta 2011.
EGILL ADALSTEINSSON / EPA

Tutkija Soosalun mukaan noin 20 kilometriä korkean tuhkapilven synnytti samanlainen jään ja sulan kiviaineksen yhdistelmä kuin vuotta aiemmin. Jäätikönalaisen tulivuorenpurkauksen seurauksena kuuma kiviaines sulatti tulivuorta peittänyttä jäätikköä, mikä aiheutti voimakkaan räjähdyksen.

- Hyvää nykyisessä purkauksessa on se, että tuhka-aines on raekooltaan suurempaa - eli ei niin hienojakoista kuin viime vuonna. Tämä tarkoittaa sitä, että tuhka ei kulkeudu niin korkealle ylempiin ilmakerroksiin, eikä näin ollen yhtä kauas kuin vuosi sitten, Soosalu sanoo.

Soosalun mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että tuhkaongelma on pikemminkin paikallinen kuin koko Euroopan laajuinen. Hän arvioi, että purkaus kestää viikon, korkeintaan kaksi. Soosalu perustaa mielipiteensä Grimsvötn-tulivuoren viimeaikaiseen käyttäytymiseen.

- Jos kontaktia sulan jään kanssa ei ole, purkaus rauhoittuu, mikä on muulle Euroopalle ja lentoliikenteelle hyvä uutinen. Nyt ollaan tuhon suhteen viisaampia kuin vuosi sitten. Olettaisin, että samanlaisia ongelmia ei tällä kertaa aiheudu.

Aiemmin islantilaistutkijat ovat päätelleet, että Grimsvötn-tulivuoren purkaus olisi jopa viimevuotista voimakkaampi. Tätä suomalainen seismologi ei kuitenkaan allekirjoita.

- Räjähdyksen voimakkuus ja sitä myötä tuhkan hienojakoisuus riippuu magman, eli sulan kiviaineksen, kemiallisesta koostumuksesta. Alkuaine piin pitoisuus määrittää räjähdyksen voimakkuuden: Mitä piipitoisempaa ainesta, sitä voimakkaampi purkaus. Todella voimakas räjähdys hajottaa ainetta pienijakoisemmaksi, Soosalu selvittää.

Lähteet: YLE Uutiset