Keski-Kiinan kuivuus uhkaa riisin tuotantoa

Jangtse-joen valuma-alueella Keski-Kiinassa kärsitään pahimmasta kuivuudesta vuosikymmeniin. Vähäsateisuus kuivattaa vesivarastoja, vaikeuttaa riisinkasvattamista ja vesivoiman vaikeuksien takia lisää sähkökatkosten uhkaa.

Ulkomaat
Maa on kuivunut ja halkeillut pahoin. Siitä huolimatta halkeamien välistä nousee ruohonkorsia. Taustalla kävelee mies sanko kädessään.
Feng ZI / EPA

Sademäärät tammikuusta huhtikuuhun olivat Kiinan pisimmän ja taloudellisesti tärkeimmän Jangtse-joen valuma-alueella 40 prosenttia alhaisemmat kuin 50 vuoden keskiarvo. Pahimmilla alueilla vettä satoi jopa 80 prosenttia vähemmän kuin tavallisesti.

Anhuin, Jiangsun, Hubein, Hunanin, Jiangxin ja Zhejiangin maakunnissa sekä Shanghain kunnassa kuivuus on pahin vuoden 1954 jälkeen.

- Ilman riittävää vettä me menetämme riisin kevätkylvökauden, harmittelee hubeilainen maanviljelijä Zhou Xingtao.

Monet viljelijät Hubein maakunnassa ovat menettäneet nykyisen satonsa. Osa on luopunut kesäriisin kylvämisestä kuullessaan, että säätiedotukset lupaavat lisää kuumaa ja kuivaa säätä.

Viime kesänä Jangtse-joen varrella kärsittiin täysin toisenlaisesta vaivasta, sillä rankkasateet aiheuttivat valtaisia tulvia. Yli 3 000 ihmistä kuoli tulvan ja sen aiheuttamien maanvyöryjen tuhoissa.

Vuosikymmenten kuivuus piinaa lähes vuosittain Kiinan eri osia. Säätieteilijät uskovat, että ilmastonmuutos saattaa olla ilmiön takana.

Lähteet: AFP