3D tulee kaikkiin kodin viihdelaitteisiin

Kolmiulotteista kuvaa näyttävät 3D-televisiot ovat korvaamassa perinteisemmät mallit. Kaikilla televisiovalmistajilla on jo 3D-versionsa, ja kolmiulotteinen kuvamateriaali lisääntyy koko ajan. Uusinta uutta ovat 3D-kuvaa tuottavat still-kamerat ja kotivideokamerat.

Kotimaa
Kaksi miestä katsoo 3D-televisiota 3D-lasit silmillään.
YLE

Vanhanaikaiseksi haukuttu televisiovastaanotin elää nyt uutta kukoistustaan - 3D-villitys voi syrjäyttää perinteiset televisiot nopeastikin.

- Lähestulkoon kaikki uudet mallit mitä tulee valmistajilta, tulee tukemaan 3D:tä. Vähintään keskitasosta ylöspäin kaikki mallit tukee 3D:tä, on ainakin valmiudella, kertoo Espoon Sellon Expertin myyjä Matti Heiskanen.

Televisio uusitaan yhä nopeammassa tahdissa

Kotitaloudet ovat ahkerasti päivittäneet viime vuosina vastaanottimiaan: taulu-tv löytyy jo useammasta kuin joka toisesta kodista.

Mutta vaikka teevee olisi hiljattain uusittu, 3D-televisioiden herkut, kuten kolmiulotteinen kuva, internet-yhteys, skype ja muut tuntuvat kiehtovan.

Espoolainen Marko Kaarto hankki muutama vuosi sitten uuden television, mutta aikoo tulevaisuudessa satsata 3D-tekniikkaan.

- Kyllä se mielenkiintonen tietysti on, että varmaan tulee tulevaisuudessa hankittua semmonen, pohtii Kaarto.

Televisioonkin voi iskeä tietokonevirus

Tekniikka kuitenkin lisää tuskaa: internetin myötä on mahdollista, että tietokonevirus iskee ja sekoittaa hienoimmankin laitteen.

- TV ja tietokone yhdistyy, uskon että sille kehitykselle ei oikeastaan voi mitään. Täytyy sitten vaan ratkaista teknologisesti nämä tämän tyyppiset haasteet, pohtii Kaarto.

3D tulee vauhdilla myös peleihin, kannettaviin tietokoneisiin, videokameroihin, ja jopa digipokkareihin:

- Jos me ajatellaan meidän still-kameroita, niin melkein kaikista löytyy jo toiminto, että voi ottaa 3D-valokuvan, sanoo tuoteryhmäpäällikkö Harri Lepo Sony Europen Suomen sivuliikkeestä.

3D tekniikan hinta lähenee perinteistä

Valmistajat aikovat ainakin toistaiseksi säilyttää 3D-mallien rinnalla myös halpisversion ilman 3D:tä, mutta esimerkiksi Sonyllä on todennäköisesti enää yksi tällainen malli ensi vuoden mallistossaan.

- Blu Ray soittimen 3D-versio on vain 30 euroa perinteistä kalliimpi, ja televisioissakin hintaero on Sonyllä enää noin 150 euroa, Lepo kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Risto Mattila