Työmarkkinoilla jo 45-vuotias alkaa olla vanha

Ammattiliitto Pron työmarkkinatutkimuksen mukaan jo 45-vuotiaana on hankala työllistyä uudelleen. Samaan aikaan firmat saneeraavat ulos juuri viisikymppisiä ja joillakin aloilla työntekijöiden keski-ikä on nopeasti laskenut 40 ikävuoteen.

Kotimaa
Mervi Nuutinen
Ikäsyrjintä työnhaussa yleistyy. Ammattiliitto Pron työmarkkinatutkimuksen mukaan jo 45-vuotiaan on vaikea työllistyä uudelleen. Useilla työpaikoilla työntekijöiden keski-ikä on nopeasti laskenut lähes 40-ikävuoteen.

Vantaalainen Mervi Nuutinen sai lähtöpassit 35 vuoden työuran ja johtotehtävien jälkeen.

- Se tuotti alussa häkeltymisen, että näinkö tässä kävi. Ja kun en aikaisemmin ollut sellaisessa tilanteessa ollut, tuntui kuin olisi pudonnut syvään kuiluun, kuvailee Nuutinen kolmen vuoden takaista tilannetta.

Työnhaku yli viisikymppisenä näytti lähes mahdottomalta.

- Vaikka laittaa paljon hakemuksia, niin ei tule edes kutsua käymään. Ensimmäisenä kysytään esimerkiksi nettihakemuksissa, että minkä ikäinen olet. Ensimmäinen luukku on se, mihin pitää pistää päivä ja kuukausi ja vuosi. Se pudottaa hakemuksen mustaan aukkoon eikä sen jälkeen ole mitään toivoa, kertoo Nuutinen.

Työntekijöiden keski-ikä laskee vauhdilla

Samaan aukkoon tippuu yhä nuorempi. Yli nelikymppinen on monen työnantajan mielestä jo vanha ja jää nuorempien jalkoihin. Ammattiliitto Pron työmarkkinatutkimukseen kerätyt kokemukset paljastavat räikeää ikäsyrjintää heti 45 vuoden rajapyykin jälkeen. Työ on jäänyt saamatta syntymävuoden kertomisen jälkeen ja moni on otettu vain pätkätöihin tai koeajaksi.

Useilla aloilla työntekijöiden keski-ikä laskee vauhdilla. Esimerkiksi IT- ja viestintäalalla keski-ikä on enää 40 vuotta.

- Aiemmin keski-ikä oli 47-48-vuotta, mutta nyt se on tippunut lähes 40 ikävuoteen, toteaa IT- ja viestintäalan toimiala-asiamies Seppo Lindgren ammattiliitto Prosta.

Harjoittelijan palkalla töihin?

Jos eläkeikään on työnhakijalla vielä matkaa, esteeksi nousee monissa tapauksissa liian kova palkka. Pitkän uran tehneille työnhakijoille on tarjottu töitä, jos he suostuvat harjoittelijan palkkaan.

- Siinä on osittain ihan taloudelliset syyt. Työnantaja katsoo, että on helpompi ottaa nuoria ihmisiä pienemmällä palkalla ja heiltä löytyy suurempaa joustoa työnantajille, kertoo toimialavastaava Risto Tamminen Prosta.

- Suurelta osin tänä päivänä yritykset ovat sijoitusyhtiöiden omistuksessa ja usein omistus on ulkomailla. Siellä halutaan tulos ja täällä sitten työnantaja yrittää selviytyä siitä tavalla tai toisella.

Samaan aikaan puhutaan kuitenkin työurien pidentämisestä.

- Se tuntuu aika ristiriitaiselta, koska meillä on täysi työ pitää meidän jäsenet töissä varsinkin kun lähestytään eläkeikää, toteaa Tamminen.

Mervi Nuutinen pisti kolmen vuoden työnhaun ja kursseilla ravaamisen jälkeen pystyyn oman yrityksen. Nyt ikärasismi iskee vastaan enää harvoin.

- Se ikä tulee vielä siinäkin vastaan, että kun yrität yrittäjänä hakea sairausvakuutusta sairastumisen varalle niin vakuutusyhtiöt katsoo, että olen riski-ikäinen, naurahtaa Nuutinen.

Lähteet: YLE Uutiset / Hanna Visala