Suomen kokonaisveroaste laskenut kymmenen vuoden aikana

Suomen kokonaisveroaste on laskenut yli kymmenen vuoden ajan. Kokonaisveroaste eli kaikki verotulot suhteutettuna kansantuotteeseen on laskenut hitaasti mutta tasaisesti. Viime vuosina veroaste on laskenut Pohjoismaissa ja noussut Keski-Euroopan maissa.

talous

Vielä vuonna 1990 Suomi oli OECD-maista kolmanneksi kovin verottaja, mutta sen jälkeen Suomi on laskenut sijalle seitsemän. Tiukempia verottajia ovat Tanskan ja Ruotsin lisäksi muun muassa Ranska ja Italia.

- Suomi on liikkunut kohti eurooppalaista keskiarvoa. Keskeisenä on ollut työn verotuksen keventäminen, sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

Myös Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan pahimmasta huipusta on tultu alaspäin.

Suomen veroastetta pienennettiin OECD:n mukaan usealla prosentilla vuosien 1995 ja 2008 välillä. Samaan aikaan useat Etelä-Euroopan maat nostivat verotusta.

Veromuutokset esillä hallitusneuvotteluissa

Eri maiden verojen vertailu on hankalaa, koska verotusjärjestelmät ovat erilaisia.

Vertailun vaikeudesta huolimatta käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa yritetään muun muassa tällaisten OECD:n tilastoimien verotietojen avulla sorvata tulevia veroja Suomeen. Veromuutoksista päätettäessä on otettava huomioon ainakin eläkoityminen ja kestävyysvaje.

Veronmaksajain Keskuliittokaan ei tässä tilanteessa tohdi puhua isoista veronkevennyksistä.

- Kunhan pidetään pahimmat kiristyshimot kurissa, jotta yksityispuolelle saadaan kasvua, Lehtinen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset