Bob Dylan juhli 70-vuotispäiväänsä

Trubaduuri, protestilaulaja, runoilija. Yksi länsimaisen populaarikulttuurin suurimmista ikoneista juhli tiistaina merkkipäiväänsä.

Bob Dylan soittaa kitaraa.
Yhdysvaltalainen pitkän linjan muusikko Bob Dylan täyttää 70 vuotta.

Oh get sick, get well, hang around a ink well /

Ring bell, hard to tell, if anything is goin' to sell /

Try hard, get barred, get back, write Braille /

Get jailed, jump bail, join the army if you fail

( Subterranian Homesick Blues, 1965)

Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) syntyi juutalaisperheeseen vuonna 1941 Minnesotan Duluthissa. Dylanin 60-luvun tuotanto kietoi folk- ja country-musiikkia perinnetietoiseen rock'n'rolliin, ja artisti otti runsaasti vaikutteita muun muassa Woody Guthrielta ja muilta folk- ja blues-legendoilta.

Monet pitävät Dylanin merkittävimpinä töinä albumitrilogiaa Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited ja Blonde on Blonde, jotka artisti julkaisi 60-luvun puolivälissä. Dylanin sodanvastaisista lauluista, kuten A Hard Rain’s A-Gonna Fallista ja Blowin’ in the Windista taas on tullut klassikoita.

Palkittu ja arvostettu

Dylanin levytystahti hidastui 70-luvulla. 1980-luvulla hän esiintyi muun muassa Live Aidissa ja musisoi Traveling Wilburys-yhtyeessä Jeff Lynnen, Tom Pettyn, Roy Orbisonin ja George Harrisonin kanssa. Bob Dylanin tuoreimpiin levytyksiin kuuluvat Modern Times (2006) ja Together Through Life (2009).

Vuonna 1988 Dylan pääsi Rock And Roll Hall Of Fameen ja vuonna 1991 hänet palkittiin Lifetime Grammylla. Vuonna 2008 hän sai Pulitzerin, ensimmäisenä populaarimuusikkona.

Dylan on viihtynyt edelleen konserttilavoilla, esimerkiksi viime kuussa hän esiintyi Kiinassa ja Vietnamissa. The Never Ending Tour alkoi vuonna 1988, eikä sille nimensä mukaisesti löydy loppua.

Epäonnistumisia

Dylanin pitkään uraan mahtuu myös epäonnen hetkiä. Vuoden 1987 Hearts Of Fire-elokuvaa, jossa hän esitti pääosaa, pidetään yleisesti floppina. Seuraavan vuoden Down In The Groove-albumi ei viehättänyt sen paremmin kriitikoita kuin ostavaa yleisöäkään. Dylan on myös myöntänyt käyttäneensä 60-luvulla heroiinia ja miettineensä uransa huipulla itsemurhaakin.

Trapetsitaiteilija

Dylania on pidetty poikkeuksellisen lahjaakkaana sanataiteilijana, ja häntä on myös verrattu merkittäviin englantilaisiin runoilijoihin, kuten John Keatsiin ja Alfred Tennysoniin.

- En kutsu itseäni runoilijaksi, koska en pidä kyseisestä sanasta. Olen trapetsitaiteilija, Dylan on todennut itse.

Dylan on myös jättänyt jälkensä moneen muusikkosukupolveen. Muun muassa Nick Cave, Patti Smith, David Bowie ja John Lennon ovat todenneet saaneensa vaikutteita Dylanilta. Äskettäin Bob Dylania ovat versioineet muun muassa Wanda Jackson ja Jack White Thunder On The Mountain-kappaleella.