Infrapunakuvat Egyptistä paljastivat maanalaisia pyramideja

Tutkijat ovat löytäneet 17 aiemmin tuntematonta pyramidia satelliitista otettujen infrapunakuvien avulla, uutisoi BBC. Pyramidit sijaitsevat maan alla, ja kahden olemassaolo on jo pystytty vahvistamaan kaivauksilla.

Ulkomaat
Mustapukuinen, egyptiläinen poliisimies tarkkailee pyramideja.
Felipe Trueba / EPA

- Pyramidin esiin kaivaminen on jokaisen arkeologin unelma, sanoo tutkija Sarah Parcak BBC:n verkkosivujen haastattelussa. Hän on Nasan rahoittaman tutkimushankkeen pioneereja.

Pyramidien lisäksi tutkijat löysivät maan alta yli tuhat hautaa ja 3 000 muinaista asuinrakennusta.

- Työskentelimme hankkeen parissa intensiivisesti yli vuoden. Seurasin koko ajan tulosten kertymistä, mutta hämmästyin pysähtyessäni lopulta katsomaan, mitä kaikkea olimme löytäneet. En voinut uskoa, että pystyimme paikallistamaan niin monia kohteita eri puolilta Egyptiä, Parcak kertoo.

Infrapunakuvat otettiin 700 kilometrin korkeudesta satelliitista. Infrapunan avulla voitiin erotella erilaisia materiaaleja maanpinnan alta.

Tutkijat sanovat, että menetelmästä on suurta apua tulevaisuudessa muille tutkijoille. Infrapunakuvien avulla voidaan paremmin päättää, mistä uudella alueella kannattaa aloittaa kaivaukset.

Lähteet: YLE Uutiset