Kirjan ja ruusun päivää vietetään monena päivänä

23.4., 3.5. vai 24.5.? Kirjojen ja lukemisen ystävät ovat hämmästelleet, milloin on se oikea Kirjan ja ruusun päivä. Tapahtumaa nimittäin juhlitaan kaikkinä kyseisinä päivinä.

kirjallisuus
YLE

Kirjan ja ruusun päivää vietettiin Suomessa kirjakaupoissa jo 3.5., mutta myös 24.5. Helsingin Rautatientorilla juhlistetaan kirjaa ja ruusua. Montako Kirjan ja ruusun päivää vuoteen siis mahtuu?

Kirja ja ruusu-päivän juuret juontavat kristillisen historian alkuhämäryyksiin: alunperin 23.huhtikuuta on juhlittu Pyhää Yrjöä, joka kuoli kyseisenä päivänä vuonna 303. Ortodoksisen kirkon juliaanisen kalenterin mukaan päivää on vietetty 6. toukokuuta.

Katalonialainen perinne

Kirjan ja ruusun päivä (La Diada de Sant Jordi) taas näki päivänvalon Kataloniassa 23.4. 1923, jolloin paikallinen kirjakauppias kehitti muistopäivän Miguel Cervantesille ja William Shakesperelle, jotka molemmat kuolivat samana päivänä vuonna 1616. Muistopäivän rituaaleihin on kuulunut, että mies antaa naiselle ruusun, nainen taas miehelle kirjan. Esimerkiksi Barcelonassa miljoonat kirjat ja ruusut vaihtavat omistajaa vuosittain.

Kirjan ja ruusun päivää vietetään eri maissa eri päivinä. Tähän voivat vaikuttaa esimerkiksi juhlapyhät. Filippiineillä kirjoja ja ruusuja vaihdettiin tänä vuonna 16. toukokuuta. Espanjankielisessä maailmassa tapahtuma saatetaan muutenkin levittää erillisiksi päiviksi vaikkapa viikon ajaksi.

Vuonna 1995 UNESCO nimesi 23. päivän huhtikuuta Kansainväliseksi kirjapäiväksi.

Suomessa ainakin kaksi tapahtumaa

Suomessa Kirjan ja ruusun päivää vietettiin siis 3.5., ja kyseessä oli lähinnä kirjakauppojan ja kirjastojen organisoima tapahtuma. Joissain päin Suomea tapahtuma järjestettiin myös lähipäivinä. Tiistaina 24.5. sitten lihallistui toinen Kirjan ja ruusun päivä- vain ja ainoastaan Helsingissä. Kyseessä oli pitkälti kustantajavetoinen tapahtuma, jota masinoivat Into ja Rosebud. Mutta onko tässä nyt sitten jo kilpailun makua?

- Ei ole. Kaikki tällaiset tapahtumat nostavat kirjan arvoa. Minun puolestani Kirjan ja ruusun päivää voisi viettää vaikkapa koko toukokuun, Jaana Airaksinen Into Kustannuksesta toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset/Jussi Mankkinen