Antti Rask musisoi monimuotoisesti

Joensuulainen Antti Rask on musiikin monitoimimies. Joensuun popmuusikoille työtä tekevä Rask laulaa niin rokkia kuin kansanlaulujakin ja soittaa useampia instrumentteja.

musiikki
Muusikko Antti Rask
YLE / Antti Makkonen

Joensuulaisen Antti Raskin nettisivut lupaavat melko paljon. Sivujen mukaan Raskilta onnistuvat muun muassa yksinlaulut häissä, hautajaisissa, ristiäisissä tai syntymäpäivillä. Samoin luvataan liidi-, tausta- ja demolaulujen onnistuvan. Naisten stemmat hoituvat falsetissa. Musiikkityylivalikoima on myös laaja, lupaa Raskin nettisivu.

Lupausten lunastamiseksi Antti Rask on harrastanut ja opiskellut musiikkia lähes koko ikänsä. Varhaisimmat mielikuvat musiikista liittyvät lapsuuteen, josta mummon ja äidin hyräilyt nousevat mieleen ensimmäisinä musiikkikokemuksina. Neljävuotiaana Rask meni muskariin Ylämyllyllä. Sen jälkeen tie vei konservatorioon.

- Vanhemmat laittoivat minut Joensuun konservatorioon, jossa soitin viulua vuoden varran. Sitten opettaja ehdotti selloa. Kuusivuotiaana aloitin sellon soiton ja soitin sitä 11 vuotta. Tarpeen tullen soitan sitä vieläkin, esimerkiksi reilu vuosi sitten soitin Mana Manan tribuuttiesityksessä selloa.

Murrosiässä Antti Rask lopetti sellonsoiton, mutta tilalle tulivat laulun harrastaminen kahdessa kuorossa, sekä laulun opinnot Joensuun konservatoriossa. Nyt Raskilla on takana kolmen ja puolen vuoden laulunopinnot, hän valmistui Konservatoriosta viime jouluna. Myös varusmiesaika meni musiikin merkeissä:

- Varusmiesaikana soitin marssi- ja virvelirumpua, sekä olin laulusolistina. Varusmiesbändillä soitettiin myös rokkia.

Useita bändejä ja kokoonpanoja

Rask on soittanut useissa bändeissä. The Daves oli bändi, joka soitti mm. FooFightersiä ja Nirvanaa, Dave in Chains puolestaan soittaa Alice in Chainsin musaa.

- Lopputyön konsikselle tein juuri Daves in Chainsin kanssa.

Titanikin Tanssiorkesteri soittaa häissä ja yritystilaisuuksisssa. Kokoonpanossa soittavat Antti Raskin lisäksi Anssi Kirkinen (kitara, laulu), Antti Schroderus (basso) ja Tero Hyttinen (rummut).

Joensuun ukuleleorkesteri on syntynyt siten, että se perustettiin housebändiksi Kerubin kuppilaan. Siellä on ollut kuukausittain open mike -tyyppinen klubi. Klubilla musisoivat kahdeksan ukulelen soittajaa, kontrabasisti ja beatboxaaja. Ukuleleorkesteri soittaa yleisölle tuttuja kappaleita.

Live jukebox syntyi siten, että kuppilaan piti keksiä jotain torstai-iltojen ratoksi.

- Niinpä kehittelimme idean, jossa Ihmiset saavat toivoa 300 biisin listasta jotain kappaletta ja Anssi Kirkisen kanssa toteutamme toiveet. Anssi soittaa kitaraa, minä laulan ja soitan jotain soitinta.

Karjalan Valon radiohaastattelun lopuksi Antti Rask lauloi suomalaisen kansanlaulun puhtaasti yksin, ilman minkäänlaista säestystä ja ilman minkäänlaisia kaiku- tai efektilaitteita.

-Tällainen laulaminen kaikista haastavinta, mutta se on samalla hyvin kiehtovaa, sanoo Rask.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Tapio Laakkonen