Kartellikorvauksia hakevien metsänomistajien määrä nousussa

Suurten metsäyhtiöiden kartellista korvauksia vaativien metsänomistajien määrä kasvaa. Noin kahden sadan tähän mennessä korvauskanteeseen lähteneen joukossa on parikymmentä kaakkoissuomalaista metsänomistajaa.

Kotimaa
Runkokorjuu käynnissä jaalalaisessa kuusikossa.
YLE / Eijaleena Martikainen

Kanteen puuhamiehenä toimiva muuramelainen metsäkoneyrittäjä Reijo Lahtonen uskoo määrän nousevan ennen syksyä reippaasti.

Yksityisten metsänomistajien kärsimät tappiot vaihtelevat tuhansista satoihin tuhansiin euroihin. Lahtosen mukaan monet heistä lähtevät hakemaan oikeutta pikemminkin periaatteesta kuin rahan vuoksi. Korvaussummia onkin vaikeaa näyttää toteen oikeudessa, sillä selkeää vertailuhintaa puulle ei tiedetä.

- Suurin vihan tunne metsänomistajille tulee siitä, että heidän vuosikymmenten luottamustaan on käytetty hyväksi. Rahat puukaupoista on yleensä korvamerkitty johonkin hankkeeseen, lasten opiskeluun tai auton vaihtoon, siis ihan arkiseen elämiseen. Ei metsänomistajat ole rahoillaan purjeveneitä ostelleet, Lahtonen kuittaa.

Lahtonen järjestää kesällä tiedotuskiertueen, jonka varrella hän aikoo tulla myös Kaakkois-Suomeen.

Lahtosen tavoitteena on kerätä joulukuun alkuun mennessä kanteeseen 4 000 metsänomistajaa. Määräaika kanteen jättämiselle Helsingin käräjäoikeuteen umpeutuu 21. joulukuuta.

Stora Enso, UPM ja Metsäliitto pyörittivät puukaupassa hintakartellia vuosien 1997 ja 2005 välillä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Jenni Poranen