Oppositio vallannut tärkeitä rakennuksia Jemenissä

Jemenin presidentin kannattajat ja korkea-arvoisen oppositiojohtajan tukijat ovat jälleen ottaneet verisesti yhteen maan pääkaupungissa Sanaassa. Oppositio on valloittanut tärkeitä rakennuksia, muun muassa Jemenin kansallisen uutistoimiston.

kansannousut
Jemenin hallituksen rakennusten läheltä nousi savua 24. toukokuuta.
Jemenin hallituksen rakennusten läheltä nousi savua 24. toukokuuta.EPA / STRINGER

Yhteenotot presidentti Ali Abdullah Salehia tukevien turvallisuusjoukkojen ja oppositiojohtaja sheikki Sadiq al-Ahmarin kannattajien välillä alkoivat maanantaina sen jälkeen, kun kävi ilmi, ettei presidentti Saleh allekirjoitakaan lupaamaansa vallanvaihtosopimusta.

Kolmen päivän aikana ainakin 44 ihmistä on kuollut yhteenotoissa. Konekivääritaistelut ovat jatkuneet tänään keskiviikkona Sanaassa.

Opposition kannattajat ovat aseellisesti valloittaneet Jemenin kansallisen uutistoimiston Saban, kansallisen lentoyhtiön Yemenian sekä kauppa- ja teollisuusministeriön. Lisäksi he ovat yrittäneet vallata sisäministeriön.

Viranomaiset ilmoittavat, että al-Ahmarin tukijoilla on mahdollisuus poistua rakennuksista vapaaehtoisesti tai muuten heidät pakotetaan ulos voimakeinoin.

Painostus Salehia kohtaan on jatkunut keskiviikkona. Britannian ulkoministeri William Hague vaati Salehia allekirjoittamaan vallanvaihtosopimuksen niin pian kuin mahdollista.

Lähteet: AFP, Reuters