Suomessa pyöränkuljetukseen käy millainen teline tahansa

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on huolissaan Suomessa myynnissä olevista polkupyörien kuljetustelineistä. Meillä telineeltä ei vaadita minkäänlaista tyyppihyväksyntää. Trafin mukaan on lähinnä onnekasta, että muutaman euron telineillä ei ole sattunut liikenteessä vielä mitään vakavampaa.

tiede

Suomessa pyörien kuljettamisessa kiinnitetään lähinnä huomiota siihen, että polkupyörä ei leveyssuunnassa ulotu auton ulkopuolelle. Myöskään rekisterikilpi ei saa peittyä pyörän taakse, ja takavalojen on näyttävä kunnolla.

- Kyllä meillä on tiedossa, että myynnissä on kaikenlaisia telineitä. Suurimmat valmistajat käyttävät nykyään citycrash -normia, mutta vanhoja tuotteita ei ole testattu mitenkään. Samoin myynnissä näkyy näitä kevyitä saksimallisia telineitä, jotka eivät tahdo pysyä paikoillaan, toteaa Trafin ajoneuvonormit-yksikön tarkastusinsinööri Ahti Kalliomäki.

Teline kiinnostaa korkeintaan poliisia

Suomessa poliisia on ohjeistettu kiinnittämään huomiota pyörien kuljettamiseen, mutta käytännön tasolla valvonta on harvinaista. Lain pykälä täyttyy oli teline miten heikkolaatuinen tahansa, kunhan pyörä näyttäisi olevan telineessä kiinni.

- Näissä saksimallisissa telineissä lukitus on todella huono ja teline pääsee pyörähtelemään. Usein näkee, että telineeseen on lisätty vielä hihnoja pitämään teline paikoillaan, Kalliomäki sanoo.

Trafin huoli koskee ennen kaikkea saksimallisia telineitä, jotka kiinnitetään auton vetokoukkuun. Tyyppihyväksyntää tällaisissa telineissä ei näy, eikä niitä Suomessa kukaan kyselekään. Saksimalliset telineet myyvät itsensä hinnalla. Kympin teline on kympin teline.

- Uskon, että näissä asioissa meilläkin tarkennuksia tulee, sanoo Trafin tarkastusinsinööri Ahti Kalliomäki.

Kuluttajat voivat silmämääräisesti arvioida pyöränkuljetustelineiden laatua myyntipakkauksesta. Ne valmistajat, jotka ovat tuotteensa testauttaneet, ilmoittavat testauksesta yleensä pakkauksessa.

Vastaavasti on todennäköisestä, että minkäänlaista normia telineestä ei löydy, jos se ei myytäessä edes ole pakkauksessa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann