Kanteleella käy myös metallimusiikki

Kantele ei ole enää mikään vanhanaikainen Väinämöisen soitin, vaan sillä soitetaan jo heavyakin. Kanteleensoittajat haluavatkin eroon kansallissoitinta leimaavista vanhoista mielikuvista.

musiikki
Pitkähiuksinen mies rokkaa kanteleella.
Suomalaisen Tevana3 -yhtyeen metallinen soundi nousee kanteleesta. Videon lopuksi Kanteleliiton puheenjohtaja Vilma Timonen musisoi hieman perinteisemmin.

Suomalaisen Tevana3- yhtyeen metallisen soundin luulisi olevan lähtöisin sähkökitarasta, mutta kyseeessä onkin kantele.

- Sillä voi soittaa rokkia, heviä oikeastaan aivan mitä hyvänsä, sähkökanneltaja Juha Jyrkäs kertoo.

- Ihmisten pitäisi päästä eroon mielikuvasta, että kantele on joku museosoitin, että viisikielisellä ynkätään vaka vanha Väinämöistä.

Mielikuvat tuuletukseen

Kuulijoiden kansallisromanttiset mielikuvat yli 2000 vuotta vanhasta soittimesta tosin ovat edelleen tiukassa.

- Se on välillä tosi turhauttavaa. Aina saa ne samat kysymykset, että onko se nyt oikea soitin ja mitä sillä nyt voi muka soittaa. Ei auta muu kuin tehdä työtä ja toivoa että se kantaa hedelmää, ja ne mielikuvat kovapäisimmilläkin muuttuvat, Vilma TImonen Kanteleliitosta toteaa.

Lukuisia uusversioita

Kanteleen soitto on elänyt vahvaa nousukautta jo vuosia - harrastajia on tuhansia. Soinnillisesti ja visuaalisesti soitin on kokenut muodonmuutoksen. Akustisen, 5-kielisen pienkanteleen rinnalla soivat lukuisat uusversiot, muun muassa 15-kieliset soittimet.

Viikonloppuna Helsingissä järjestetään ensimmäinen kansainvälinen kantelekilpailu ja -tapahtuma, jossa korostetaan soittimen monipuolisuutta. Kilpailuun on ilmoittautunut yli sata osallistujaa.

Lähteet: YLE Uutiset / MInna Rinta-Tassi