WSJ: Portugali säästi jättämällä laskut maksamatta

Osa Portugalin ilmoittamista menoleikkauksista on paljastunut vääristelyksi, kertoo talouslehti Wall Street Journal. Lehden lainaaman parlamentin budjettiyksikön selvityksen mukaan Portugalin ensimmäisen vuosineljänneksen aikana kertyneistä säästöistä yli 200 miljoonaa euroa syntyi siitä, että laskuja jätettiin maksamatta.

talous

EU ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat vaatineet Portugalin 78 miljardin euron tukipaketin ehtona, että maan on leikattava budjettialijäämäänsä muun muassa säästöohjelman ja valtion omaisuuden myynnin avulla.

Portugali kertoi viime viikolla säästäneensä valtion menoista vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana 3,6 prosenttia eli 425 miljoonaa euroa. Säästöjen ja veronkorotusten avulla Portugali onnistui maan hallituksen mukaan pienentämään budjettivajetta.

Parlamentin budjettiyksikön laskelman mukaan todellisten säästöjen osuus on kuitenkin vain 1,6 prosenttia menoista, sillä loppuosa säästöistä syntyi laskujen maksamatta jättämisestä, kertoo Wall Street Journal.

Oppositiojohtaja Pedro Passos Coelho syyttää hallitusta harhaanjohtamisesta, mutta pääministeri Jose Socratesin mukaan väitteet harhauttamisesta ovat perusteettomia.

Lähteet: YLE Uutiset