1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulupäivä traktorinpukilla

Elonkierto on MTT:n perustama maatalousaiheinen esittelypuisto, joka sijaitsee Loimijokilaaksossa Jokioisissa, keskellä maatalouden muovaamaa kulttuurimaisemaa. Jokoislaisia koululaisia otti selvää miten maa muokataan ja vilja saadaan kasvamaan.

peltoviljely
Nuorukaisia kylvökoneen äärellä
Kalakosken koululaiset olivat kylvöillä Elonkierrossa. Juttu on tuttu Ville Niemiselle, Roosa Rannalle ja Elisa Juhalalle.YLE / Eeva Hannula

Viidesluokkalaisille Ville Niemiselle, Roosa Rannalle ja Elisa Juhalalle maaseutu on arkipäivää. Kaikki asuvat maataloissa ja kaupunkiin muuttaminen tuntuu vieraalta ajatukselta.

Aika ei nuorten mukaan tule maalla pitkäksi ja yleensä aina on jotain tekemistä, vaikka kaverit saattavat asua kaukanakin. Fillarit, tietokoneet ja puhelimet helpottavat kavereiden kanssa seurustelua ja vanhemmat tietty kuskaavat autoilla.

- Maalla on se oma rauha, sanovat nuoret. - Saa olla pihalla eikä jää vahingossakaan auton alle - kun ei niitä autoja mee kovin paljon.

Ville uumoilee jatkavansa isänsä työtä, eikä usko ikinä muuttavansa kaupunkiin. Traktoriakin on jo isän valvonnassa kokeiltu.

Elonkierto - maalle oppimaan

Elonkierron maatalouden esittelypuisto on perustettu Ojaisten peltoalueelle, joka rajoittuu Jokioisten kartanoiden vanhaan kartanopuistoon. Puistoalueella esitellään maataloutta, maataloustutkimusta ja sen sovelluksia.

Alue on kooltaan 20 hehtaaria, josta peltoa on 15 hehtaaria.

Kalakosken koululaisille Elonkierto on tuttu paikka

Kalakosken koululaiset käyvät vähintään kerran vuodessa Elonkierrossa. Meneillään olevan 5.-luokkalaisten projektin tarkoitus on opetella viljan tie pellolta ruokapöytään. Koululla on jo aikasemmin tehty idätyskokeet ja nyt vuorossa maanmuokkaus sekä kylvö.

Hanke päättyy syksyllä viljan puintiin ja lättykesteihin.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi