Cannes-voittaja Sodankylän filmifestivaaleille

Viime vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun voittanut thaimaalainen Apichatpong Weerasethakul on saatu vieraaksi Sodankylän elokuvajuhlille.

kulttuuri
Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun voittaneen elokuvan ohjaaja Apichatpong Weerasethakul (vas.) ja näyttelijä Wallapa Mongkolprasert saapumassa palkintoseremoniaan.
Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun voittaneen elokuvan ohjaaja Apichatpong Weerasethakul (vas.) ja näyttelijä Wallapa Mongkolprasert saapumassa palkintoseremoniaan.Christophe Karaba / EPA

Weerasethakul voitti Cannesin pääpalkinnon elokuvallaan Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. Ohjaajan aiemmat teokset ovat myös menestyneet hyvin. Blissfully Yours (2002) voitti Cannesin Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon ja Tropical Malady (2004) puolestaan pääkilpasarjan kolmannen palkinnon.

Hypnoottisissa, ylimaallisiin tunnelmiin johdattavissa töissään Weerasethakul liikkuu unen ja valveen rajatiloissa, kuvaa haltioituneesti luontoa ja seksuaalisuutta, ja rikkoo tuntuvasti elokuvakerronnan konventioita. Hän on lukuisten pitkien elokuvien lisäksi ohjannut kymmeniä lyhytelokuvia.

Sodankylän elokuvajuhlat järjestetään 15.-19.6.

Lähteet: YLE Lappi