Hyppää sisältöön

Hakkaraiselle huomautus kohupuheista - perussuomalaisilta rasismin vastainen julkilausuma

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on antanut yksimielisesti kansanedustaja Teuvo Hakkaraiselle huomautuksen. Hän saa huomautuksen, koska ei ole toiminnallaan osoittanut kansanedustajalta edellytettävää vakaata, arvokasta ja muita kunnioittavaa käyttäytymistä.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ei halunnut kommentoida toimittajille puheitaan saapuessaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän kuultavaksi. Kuva: YLE

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan Hakkarainen hyväksyy hänelle annetun huomautuksen. Hakkarainen itse ei asiaa kommentoi.

Viimeksi Hakkarainen nousi puheillaan otsikoihin Jämsän Seutu -lehden haastattelussa.

Hakkarainen kiisti eilen eduskuntaryhmän kuulemisessa käyttäneensä neekeriukko-sanaa Jämsän Seutu -lehden haastattelussa. Hakkarainen oli nettihaastattelussa sitä mieltä, että pakolaiset pitäisi laittaa metsätöihin.

Eduskuntaryhmän mielestä kiistatonta näyttöä Hakkaraisen sanomisista lehdessä ei ole.

Eduskuntaryhmä kuitenkin antoi huomautuksen Hakkaraiselle, koska toiminta ei ole sopusoinnussa kansanedustajan vakaan, arvokkkaan ja muita kunnioittavan toiminnan kanssa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner kommentoi päätöstä eduskunnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

- En ota kantaa siihen, minkälaisia nämä lausunnot ovat. Ryhmä oli sitä mieltä, että kun kansanedustajan kuuluu käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti ja ketään loukkaamatta, niin tämän rajan yli oli menty. Ja sen takia ryhmä päätyi tähän huomautukseen, puheenjohtaja kertoi ratkaisun taustoista.

Ruohonen-Lernerin mukaan perussuomalaisella eduskuntaryhmällä on vielä opettelemista.

- Meillä on iso ryhmä ja tämä on sisäänajovaihe menossa. Kaikki tietenkin opiskelevat joka päivä lisää tästä kansanedustajan työstä. Työ on mitä vaativin ja vastuullisin. Tässä on haastetta, Ruohoen-Lerner myönsi.

Julkilausuma rasismia vastaan

Puolueen eduskuntaryhmä antoi myös julkilausuman syrjintää, rasismia ja väkivaltaa vastaan. Puolue korost tuomitsevansa kaikenlaisen rasismin ja syrjinnän.

- Tuomitsemme yhtäläisesti kaikki hyökkäykset ihmisen fyysistä koskemattomuutta vastaan riippumatta siitä, mitä etnistä tai muuta ryhmää uhri ja tekijä edustavat, ja riippumatta siitä, onko teon takana rasistisia motiiveja, muita motiiveja vai ei lainkaan motiivia, eduskuntaryhmä viestitti.

Julkilausuman oli luonnostellut maahanmuuttopolitiikkaa arvostellut kansanedustaja Jussi Halla-aho. Hän välttäisi neekeri-sanan käyttöä.

- Se sana koetaan nykyään tyypillisesti loukkaavaksi ja on sanakirjamääritelmän mukaan sävyltään loukkaava, joten sen käyttöä on syytä välttää, Halla-aho muotoili.

Lehdestä kantelu JSN:ään

Jämsän Seutu -lehden mukaan Julkisen sanan neuvosto (JSN) on ottanut käsiteltäväkseen kantelun lehden Hakkarais-uutisesta. Helsinkiläinen yksityishenkilö haluaa JSN:n tarkistavan, oliko uutisen nimittelevä kielenkäyttö asiallista vai rikkoiko lehti hyvää journalistista tapaa julkaistessaan Hakkaraisen kannanottoja.

JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen päätti ottaa kantelun neuvoston käsiteltäväksi, koska lausuntojen julkaisulla on huomattava yleinen merkitys, Jämsän Seutu kertoo verkkosivuillaan.

Edellisen kerran Hakkaraisen haastattelusta syntyi kohu kuukausi sitten, kun kansanedustaja puhui neekeriukoista Helsingin Sanomien videohaastattelussa. Parin minuutin haastattelupätkästä tehtiin poliisille kaksi tutkintapyyntöä, mutta apulaisvaltakunnansyyttäjä päätti, ettei videolausunnosta suoriteta rikostutkintaa.