Julkkispoliisia halutaan halata

"Sä olet se poliisi telkkarista", kuuluu yhä useammin ihmisen suusta kun ylikonstaapeli Jarno Linnavirta kurvaa paikalle. Poliisimiehen arki on pysynyt julkisuudesta huolimatta normaalina. Linnavirran mukaan poliisi on tullut ohjelman myötä helpommin lähestyttäväksi.

ajoradat
YLE / Tapani Ripatti

Päijät-Hämeen poliisin ylikonstaapelia Jarno Linnavirtaa kuvattiin yhdessä vanhemman konstaapelin Janne Kandénin kanssa Jimin ohjelmaan Poliisit. Linnavirta ei ollut kameran edessä ensimmäistä kertaa. Mies kävi kokeilemassa elämää autiolla saarella Suomen Robinsonissa. Fanipostia ei kuitenkaan julkisuudesta huolimatta ylikonstaapelin laatikkoon tulvi.

- Lapsilta tulee jotain postia. Niidenkin alkuperää joutuu aina hieman epäilemään kun laitoksella tehdään aika paljon jekkuja. Mukavaa on tietysti saada postia, Linnavirta toteaa.

Lahtelaispoliisien otteita kuvattiin viime kesänä. Moni saattoi laittaa merkille, että varsinkin naiset olivat hieman rohkaisua ottaessaan kaulailemassa komeita poliisimiehiä.

- Pyritään pitämään sellainen kohtelias asialinja. Naiset ei tarkoita mitään pahaa sillä eivätkä he ole aggressiivisia. Pitää olla sellainen sopivan jämäkkä.

- Kaikkihan sen tietää, että kun alkoholia vähän ottaa, niin käytös muuttuu. Moni ei varmaan haluaisi muistella seuraavana päivänä, että mitä tuli tehtyä.

Poliisin arki tutuksi

Ylikonstaapeli Jarno Linnavirta ei koe, että tv-julkisuus olisi vaikuttanut negatiivisesti hänen työhönsä. Hän kokee, että ohjelman kautta poliisi on tullut ehkä hieman helpommin lähestyttävämmäksi. Palaute on ollut pelkästään positiivista.

- Aivan samalla tavalla pystyn hoitamaan poliisin työtehtävät kuin ennenkin. Sillä tavalla se näkyy, että vähintään joka toisella keikalla tulee kommenttia siitä ohjelmasta. Se ei ole kuitenkaan ollut millään tavalla häiritsevää. Yhtään vihaista kommenttia ei ole tullut.

Linnavirta lähti mukaan sarjan tekoon pitkän pohdinnan jälkeen. Hän kokee, että ohjelma on tehnyt poliisin imagolle pelkästään. Ihmisten mielikuva poliisin työstä on varmasti muuttunut tämän myötä, Linnavirta toteaa.

- Sarja antaa mielestäni aika realistisen kuvan poliisin työstä. Kaikkea ei voida tietenkään näyttää televisiossa. Se mitä ulos on tullut, niin kertoo aika hyvin meidän duunista.

Peruspuurtaminen on hauskaa

Ensi viikolla Linnavirralla on edessään alennus takaisin vanhemmaksi konstaapeliksi. Parhaillaan hän on alipäällystökurssilla ja valmistuttuaan hän voi hakea ylikonstaapelin virkaa. Linnavirta ei ole kovin pahoillaan vaikka ei sitä saisikaan.

- Aivan automaattisesti ei ylikonstaapelin paikkaa saa. Tykkään tuosta ihan peruspuurtamisesta, että ei se edes haittaa vaikka en saisikaan.

Mieluiten ylikonstaapeli jatkaisi töitä Lahdessa ja Päijät-Hämeen poliisissa jatkossakin. Parasta poliisin työssä on Linnavirran mielestä se, että ei ikinä tiedä mitä päivä tuo tullessaan.

- Hätäkeskus saattaa antaa jonkun tehtävän, mutta ikinä ei tiedä mitä siellä määränpäässä todellisuudessa tapahtuu. Jokainen vuoro on erilainen. Kyllä mä vaan jotenkin hirveästi tästä työtä tykkään, Linnavirta tuumaa.

Lähteet: YLE Lahti