1. yle.fi
  2. Uutiset

Kouluvuosi vie mehut

Tuleeko kesällä ikävä koulua? EEEEEIIII, huutavat kolmasluokkalaiset pojat Isokylän koulun pihalla Kokkolassa. Pään nollausta odottavat niin opettajat kuin oppilaat.

Kotimaan uutiset
Kuvassa Isokylän alakoulun opettajat Marja Wargh, Tuomo Vuolle ja Ilona Isoaho.
YLE / Petra Haavisto

Monilla tunneilla jo vähän löysäillään, mutta opettajille viimeiset viikot ovat rutistuksen paikka. Isokylän alakoulun opettajilla Maria Warghilla, Timo Vuolteella ja Ilona Isoaholla deadlinet painavat päälle ja illat ja viikonloput ovat kuluneet arviointien tekemiseen.

Oppilaat ovat väsähtäneitä, eivätkä jaksa enää keskittyä. Viimeisiä kouluviikkoja kevennetään retkillä, kevätjuhlavalmisteluilla ja pihapeleillä.

- Itse alan tässä vaiheessa katsoa mitä vielä on tekemättä ja sitten paahdetaan eteenpäin. Voi poloisia oppilaitani, naurahtaa neljättä luokkaa luotsaava Ilona Isoaho.

Harrastus- ja tietoähky

Nykylasten elämä on usein suorittamista koulussa ja vapaalla. Opetussuunnitelma on tiukka ja kuudessa vuodessa on taottava melkoinen määrä tietoa lapsen päähän. Syventämiselle ei ole aikaa ja mahdollisuutta.

- On riittämätön olo, kun pelkän työrauhan ylläpitoon menee tosi paljon aikaa, toteaa Isoaho.

Levottomuus näkyy ja kuuluu. Kolmosluokkalaisten opettaja Timo Vuolle etsii sylttytehdasta joka puolelta tulvivasta tiedon ja elämysten turruttavasta virrasta.

Kakkosluokkalaisia opettava Maria Wargh kauhistelee nykylasten harrastusmääriä. Aika ei riitä läksyjen tekoon, jos harrastukset täyttävät koko vapaa-ajan

- Pienilläkin on jo joka ilta jokin harrastus. Yksi viikossa riittäisi, sillä lapsilla pitää olla aikaa perusasioiden oppimiseen.

Kesä tuo rauhan korville

Isonkylän koululla kolmosluokkalaisten poikien ryhmä on kesänmakuisia haaveita täynnä. Lomalla skeitataan, pyöräillään kioskille jätskin ostoon, uidaan ja lähdetään maailmalle: Kreikkaan, Espanjaan ja Tsekkiin.

Opettajat odottavat viimeistä koulupäivää yhtä innolla.

- Paras päivä vuodessa, sanovat Timo Vuolle ja Maria Wargh.

Pari ensimmäistä viikkoa kuluu kuin sumussa ja sitten onkin jo juhannus. Warghin mukaan pää pitää loman aluksi nollata täysin. Hiljaisuus on siihen hyvä lääke.

- Tämä on yllättävän rankka ihmissuhdetyö. Työskentelet satojen ihmisten keskellä hälyssä joka päivä, toteaa Ilona Isoaho. Hän haaveilee kauniista kesäaamuista, jolloin saa istua juomassa aamukahvit yöpaitaisillaan pihakeinussa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi