Länsi-Turunmaa suosituin sijainti kesämökille

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2010 kaikkiaan 489 000 kesämökkiä. Lukumääräisesti eniten kesämökkejä oli Länsi-Turunmaan kaupungissa, jossa oli vuoden lopussa yli 8 300 mökkiä.

Kotimaa

Seuraavaksi eniten mökkejä oli Hämeenlinnassa, Kouvolassa, Salossa, Kuopiossa, Kuusamossa ja Raaseporissa, joissa kunnan mökkikantaan kuului yli 6 000 kesämökkiä.

Kuntaliitosten myötä monien kaupunkimaisten kuntien mökkimäärät kuvaavat enemmänkin seudullisen kesäasutuksen määrää kuin itse kaupunkialueen mökkejä.

Uusien mökkien pinta-alat kasvaneet

Kesämökkejä hankitaan nyt selkeästi vähemmän kuin parikymmentä vuotta sitten. 1990-luvulla mökkejä hankittiin noin 8 000 vuodessa, nyt puolet vähemmän.

Uusia kesämökkejä on rakennettu 2000-luvulla eniten Kuusamoon, Kittilään, Kolariin ja Länsi-Turunmaalle, keskimäärin yli 60 mökkiä vuodessa. Maakunnista eniten uusia kesämökkejä on rakennettu Lapin, Etelä-Savon ja Varsinais-Suomen maakuntiin.

Uudet kesämökit ovat pinta-alaltaan entistä suurempia. 2000-luvulla rakennettujen mökkien keskimääräinen pinta-ala oli 64 neliötä, kun se 1990–luvulla rakennetuilla kesämökeillä oli 49 neliötä.

Lähteet: YLE Uutiset