1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kiinalaiset pihakivet voivat tuoda mukanaan vaarallisia tuholaisia

Kiinasta tuotujen pihakivien ja -laattojen puupakkaukset voivat tuoda mukanaan vaarallisia kasvintuhoojia, varoittaa elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Aasianrunköjäärät viihtyvät monissa eri puissa ja voivat tuhota ne. Evira pyytää tekemään aasianrunkojääristä välittömästi ilmoituksen kasvinterveysyksikköönsä.

Kuva: Salla Hannunen / Evira

Suomessa on jo löydetty kaksi aasianrunkojäärää, jotka olivat tulleet maahan Kiinasta tuotujen pihakivi- ja -laattalähetysten mukana. Aasianrunkojäärä on määritelty kasvinterveyslaissa vaaralliseksi kasvintuhoojaksi, joka tuhoaa monia eri lehtipuita.

Sen isäntäkasveja ovat esimerkiksi koivut, vaahterat, haavat, poppelit, lepät, kirsikkapuut, hevoskastanjat sekä omena-, luumu- ja päärynäpuut.

Evira pyytää ilmoittamaan aasianrunkojääristä tehdyt havainnot välittömästi kasvinterveysyksikköönsä.

Aasianrunkojäärä on isokokoinen ja tumma, valkopilkkuinen kovakuoriainen, jolla on ruumistaan pidemmät, raidalliset tuntosarvet. Ruumiin pituus on noin 2,5-3,5 senttimetriä.

Jäärä talteen ja kuva Eviraan

Evira pyytää ottamaan aasianrunkojääräksi epäillyn kovakuoriaisen talteen lasipurkkiin tai muuhun tiiviiseen astiaan laboratoriomääritystä varten. Muovipussiin jäärää ei pidä laittaa, sillä se voi tehdä pussiin reiän.

Tiedon jäärästä voi lähettää Eviraan mieluiten sähköpostilla osoitteeseen kasvinterveys@evira.fi (siirryt toiseen palveluun), ja mikäli mahdollista, liittää mukaan kuvan otuksesta. Sähköpostia luetaan päivittäin, ja Evira lähettää paikalle kasvintarkastajan tutkimaan tilanteen.

Aasianrunkojäärän toukat elävät puunrungon sisällä ja tekevät runkoon suuria käytäviä ja reikiä tappaen lopulta koko puun, tiedottaa Evira. Torjuntatoimenpiteenä saastuneet puut pitää hävittää.

Jäärät kulkeutuvat puisissa pakkauksissa elävinä pitkiäkin matkoja. Pakkauksia käsiteltäessä on oltava tarkkaavainen: suuret toukkakäytävät ja reiät voivat olla merkki aasianrunkojäärästä.

Aasianrunkojäärää on jo levinnyt muutamiin Keski-Euroopan maihin juuri puisen pakkausmateriaalin välityksellä. Kuoriaista on esiintynyt paikallisesti muun muassa Italiassa, Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa.