Sotarikoksista syytetty Ratko Mladic on pidätetty

Serbian presidentti Boris Tadic on vahvistanut, että sotarikoksista etsitty Ratko Mladic on pidätetty. Mladic pidätettiin Serbiassa nimettömän vinkin perusteella.

Ulkomaat
Ratko Mladic vuonna 1995.
Serbian presidentti on vahvistanut Mladicin pidätyksen.

Mladicia odottaa käsittely YK:n sotarikostuomioistuimessa. Presidentti Tadicin mukaan luovutusprosessi on jo käynnissä. EU kannustaa Serbiaa luovuttamaan Mladicin oikeuteen viipymättä.

Mladicin pidätystä on pidetty ehtona Serbian EU-jäsenyydelle. EU:n ulkoministeri Catherine Ashton kuvaili pidätystä tärkeäksi askeleeksi Serbialle ja kansainväliselle oikeudelle. Hollannin pääministeri Mark Rutte ehti kuitenkin jo korostaa, ettei pidätys tietenkään takaa automaattisesti EU-jäsenyyttä Serbialle. Hollanti on ollut yksi äänekkäimmistä Mladicin pidätyksen vaatijista.

Kansanmurhasta syytettynä oikeuteen

Mladicia syytetään kansanmurhasta entisessä Jugoslaviassa Bosnian sodassa 1992-1995. Mladic oli Bosnian serbien komentaja, syytteiden joukossa on muun muassa yli 8 000 muslimimiehen ja pojan murha Srebrenicassa vuonna 1995. Häntä on etsitty 90-luvun puolivälistä asti.

Srebrenicasta selviytyneet ovat kuvailleet pidätystä helpotukseksi.

- Olemme odottaneet 16 vuotta, meille uhrien perheille tämä on helpotus, poikansa ja miehensä menettänyt Hajra Catic sanoi.

Yhtä vielä etsitään

Ratko Mladic nähtiin viimeksi Belgradissa vuonna 2006. Syyttäjä uskoo hänen pystyneen piilottelemaan kannattajiensa avulla.

Oikeuteen etsitään vielä Goran Hadzicia, Kroatian serbien poliittista johtajaa. Häntä syytetään muun muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Aiemmin tänään YK:n tuomioistuimen syyttäjä kuvaili, ettei Serbia tee tarpeeksi pidättääkseen Mladicin.

Bosnian sodanaikainen poliittinen johtaja Radovan Karadzic pidätettiin heinäkuussa 2008. Karadzic onnistui piileskelemään Belgradissa pitkähiuksisena ja parrakkaana harjoittaen vaihtoehtoista lääketiedettä. Karadzic on parhaillaan vankilassa Haagissa Hollannissa. Hänen oikeudenkäyntinsä on kesken.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset