1. yle.fi
  2. Uutiset

Vares-kateus ei vaivaa Naantalissa

Vaihto näyttelijästä ohjaajaksi on ollut Naantalin Vareksena aiemmin esiintyneelle Kari-Pekka Toivoselle mieluisa muutos. Nyt kivikasvoiseen rooliin astunut Jukka Rasila on joutunut kovettamaan koomikon sydämensä, ja seuraa kollegoiden satubalettia sivusta.

kulttuuri
Kari-Pekka Toivonen ja Jukka Rasila selviävät vähäisellä väännöllä Vareksen roolista.
Kari-Pekka Toivonen ja Jukka Rasila selviävät vähäisellä väännöllä Vareksen roolista.YLE / Jouni Koutonen

Suosittu yksityisetsivä seikkailee jälleen Emma-teatterin lavalla Naantalin Muumimaailmassa. Linnateatterin aiemmat esitykset ovat olleet yleisömenestyksiä, ja sama sopii odottaa tämän kesän näytöksiltä.

Aiemmin Vareksen roolia vetänyt Kari-Pekka Toivonen on laskeutunut lavalta ohjaajan pallille, ja dekkarin saappaita, tai paremminkin nahkatakkia on sovittanut Jukka Rasila.

– Ihan hyvin on istunut, rotsikin on Kapan jäljiltä ihan sama kolmen vuoden takainen. Että ihan hyvin ainakin noin ulkoisesti, saa nähdä miten sitten sisäpuolen käy, velmuilee Jukka "Jugi" Rasila.

Hersyvän kesädekkarin muissa rooleissa nähdään Pihla Penttinen, Miska Kaukonen ja Santtu Karvonen. Pohjana on tietenkin turkulaisen Reijo Mäen samanniminen teos.

Harjoitukset ovat menneet muuten hyvin, mutta flunssaisen Rasilan mukaan vain yhtenä päivänä lavalle on tarjentunut mennä ilman pitkiä kalsareita.

– Mulla on paikat ihan jumissa! Kun roolivaatteet on sen verran vilpoiset, ja on koko ajan kylmää - kuumaa - kylmää - kuumaa, niin on selkä ihan jumissa. Onneksi ei tarvitse sitä tangoa tässä hirveästi veivata, kyllä iltaa myöten vanha vertyy, lohduttautuu Rasila ensi-illan alla.

Ohjaaja Toivonen lupaa hövelisti hieronnan päätähden vetreyttämiseksi, mutta manailee, että kolean tuulen sattuessa sopivasti on Emma-teatterin lavalla kankea olo. Onneksi kesäkuun tullen ilmatkin lämpenevät.

Koomikko koittaa pitää pokan kollegoita seuratessaan

Jukka Rasilaa ohjatessaan Kari-Pekka Toivonen ei ole halunnut tuputtaa omia näkemyksiään tutusta roolista, eikä esimerkiksi ole kertaakaan vielä kiivennyt ohjaajan paikalta lavalle esitelmöimään, kuinka homma tulee hoitaa.

– Olihan se aluksi vähän omituisista, kävi pieni haikeuskin jossain vaiheessa, mutta heti kun lähtee sitä juttua rakentamaan, niin se on nautittavaa katsoa kun näyttelijät alkavat temmeltää ja saadaan homma toimimaan. Kun on dallaillut jo yhdet kilsat, on kiva laittaa tätä kasaan ja katsoa, kun Jugi tekee hienosti. Ikäänkuin se "vares-kateus" joka voisi tulla, on puhtaasti positiivista ja myötäelävää, lipsauttaa K-P freudilaisittain.

Toivosen mukaan kokonaisuuden rakentaminen ja yhteispelin hiominen on pääosassa. Oman haasteensa tuo vain neljän näyttelijän käyttö koko runsaan ja roisin hahmogallerian kuvittamiseen, joten vaihdotkin ovat nopeita – paitsi Rasilalla.

– Kollegat tekevät aivan loistavia hahmoja ja tyyppejä. Itse olen tehnyt viime vuosina hyvin paljon komediaa, niin oli tosi vaikeaa pidellä suitsista kiinni. On tavallaan tyydyttävä tarinankertojan ja eteenpäin viejän rooliin, ja nämä muut sitten pyörittävät tätä satubalettia ympärillä! Kateellisena kattoo, kun hyvät frendit siellä vetelee menemään aivan huikeita rooleja, marmattaa Jukka Rasila naama leveässä virneessä.

Perjantaina ensi-iltansa saavassa Vares ja nuoruustango -esityksessä viiime syksynä tanssitähtenäkin tutuksi tullut Jukka Rasila ei juuri pääse tanssitaitojaan esittelemään, sillä Reijo Mäen luoma yksityisetsivä ei tunnetusti koskaan tanssi. Paitsi ehkä ihan vähän.

– Jos Vares ei tanssi, niin se voisi vaikka olla Vareksen pahin painajainen, että se joutuu tanssimaan! Heitetään tälleen arvotuksellisesti...

Vares ja Nuoruustango Teatteri Emmassa, Naantalissa. Ensi-ilta perjantaina 27. toukokuuta.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi