Kannus esittelee kesällä elämää maaseudulla

Kannus houkuttelee Kokkolan asuntomessuvieraista osaa tutustumaan maaseutumaiseen ja -elämänmenoon KyläKelpaa messuviikoilla. Keskipohjalainen vaatimattomuus on kuitenkin yllättänyt - talkoohenki kukoistaa, mutta omaa kotipiiriä ei koeta esittelemisen arvoiseksi.

Kannus
Kuvassa pieni leikkimökki lammen rannalla. Ympärille nousee vielä kuukauden sisällä kymmenen muuta täysin siustettua leikkimökkiä.
Messujen yksi erikoisuus on leikkimökkipuisto, johon tulee kymmenkunta täysin siustettua leikkimökkiä.YLE Kalle Niskala
Kuvassa vielä kunnostusvaiheessa oleva Joosepin talo Kannuksessa.
Joosepin talo on maaseutuasumisen messujen peruskorjauskohde. Kuvaus ja leikkaus: Kalle Niskala (kesto: 1:47).

Yhdeksännen kerran järjestettävän valtakunnallisen KyläKelpaa-messutapahtuman portit ovat auki juuri saman ajan Kokkolan asuntomessujen kanssa eli heinäkuun puolesta välistä kuukauden eteen päin.

Maaseutuasumisen tapahtumassa on vain muutamia varsinaisia messutyyppisiä esittelykohteita. Yksi esimerkkikohteista on maaseutuoppilaitoksen kennel-linjan opiskelijoiden käyttöön nouseva lemmikkiasuntola. Siinä esitellään, miten rakennusratkaisuissa huomioidaan se, että asunnon tulevalla käyttäjällä, opiskelijalla on mukannan koira.

Mäkiraonmäen museoalueella sijaitsee puolestaan messujen toinen peruskorjauskohde, 1700-luvulla rakennettu vuosikymmeniä jo tyhjillään ollut Joosepin talo. Toinen peruskorjauskohde sijaitsee eskolan kylällä.

Joosepin talon perusparannustyö on ollut käynnissä jo kuukausia. Vieraille el halutakaan esitellä valmista, vaan työmenetelmiä. Torstaina Joosepin talolla rakennuskonservaattori Tuija Saralampi rapsutteli vanhoja ikkunanpokia. Ikkunat eivät ole alkuperäiset, mutta se ei ole tuhonnut koknaisuutta.

-Nämä on kuitenkin tehty alkuperäisen mallin mukaan, joten mitään korvaamatonta ei ole menetetty. Kitit ovat hyvässä kunnossa, niitäkään ei välttämättä tarvitse uusia, sanoo peruskunnostustyötä johtava Tuija Saralampi.

KyläKelpaa on sateenvarjo

Kylä kelpaa nimike on oikeastaan sateenvarjo, joka on koonnut suojansa alle ja vauhdittanut kannuslaista talkoohenkeä.

Jo nyt, kuluneen viikon ajan paikkakunnalla on siistitty talkoohengessä teiden varsia ja muita julkisia paikkoja.

Kaikkiaan ohjelmalehtiseen on kertynyt noin sata tapahtumaa kuukauden ajalle. Projektin vetäjä Helena Sydänmetsä nostaa lukuisten tapahtumien joukosta yhdeksi erikoisuudeksi - helmeksi seminaarin, jossa paneudutaan Hannin kyläaarteen historiaan.

Messujen tavoitetta Sydänmetsänkuvaa siten, että tapahtumissa annetaan läpileikkaus maaseudun kulttuuritarjonnasta ja elämästä maaseudulla. Hän muistuttaa, että itse messuorganisaatio järjestää vain muutaman tapahtuman kaikkien muiden järjestelyistä vastaavat paikalliset yhdistykset.

Mutta aivan ilman ilman harmaita hiuksia messujärjestäjät eivät ole selvinneet Helena Sydänmetsä toivoo, että kannuslaiset unohtaisivat nyt vaatimattomuutensa ja vetoaa kauniiden kylien asukkaisiin:

-Vaatimattomuus ei nyt kaunista, hän naurahtaa.

Vaatimattomuus on nimittäin yllättänyt. Kotiensa ovien avaamisen kannuslaiset eivät ole lämmenneet. Messujen yksi keskeinen osa ovat kylien esittelykierrokset. Kyläreittien varrella olevien pihamiljöiden haku on vielä kesken. Sydänmetsä toivoo, että kyläläiset olisivat rohkeita ja antaisivat omaehtoiset vierailijoiiden pysähtyä ihailemaan maaseudun monimuotoisuutta ja kauneutta.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa