1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Google yhdistää luottokortin puhelimeen

Hakukoneyhtiö Google tuo markkinoille palvelun, joka muuttaa älypuhelimen sähköiseksi lompakoksi. Palvelun tarkoituksena on korvata perinteiset luottokortit kuluttajien lompakoista. Pian julkistuksen jälkeen tuli myös ilmoitus oikeushaasteesta ideavarkauden takia.

tiede

Googlen kanssa palvelun tuottamiseen osallistuu luottokorttiyhtiö Mastercard, pankkijätti Citigroup, sähköiseen kaupankäyntiin erikoistunut First Data -yhtiö ja teleoperaattori Sprint. Verkkomaksupalvelu PayPal puolestaan kertoo kehitelleensä vastaavaa ja haastavansa Googlen ideavarkaudesta oikeuteen.

Googlen palvelua kenttätestataan tällä hetkellä. Yhdysvaltalaiset kuluttajat New Yorkissa ja San Franciscossa voivat ensi kesänä käyttää älypuhelinta maksuvälineenä kaupassa. Googlen mukaan palvelu toimii aluksi yli 120 000 liikkeessä Yhdysvalloissa. Myöhemmin liikkeiden määrän on tarkoitus nousta yli 300 000:een ympäri maailman.

Palvelu on ilmainen, eikä Google veloita minkäänlaista välityspalkkiota.

Japanissa jo käytössä

Googlen lompakkopalvelu perustuu NFC-teknologiaan, joka mahdollistaa elektronisten laitteiden välisen kommunikaation kosketuksen välityksellä. Käyttäjän tarvitsee vain syöttää luottokortin tiedot puhelimeen ja näyttää puhelinta lukulaitteelle kassalla.

NFC-teknologia on käytössä jo muutamissa muissa maissa. Etenkin Japanissa teknologia on jo arkipäivää. Arvion mukaan joka viides japanilainen on maksaa ostoksiaan mobiililaitteen avulla.

Myös luottokorttiyhtiö Visa on yhdessä muutaman yhdysvaltaisen pankin ja matkapuhelinoperaattorin kanssa suunnitellut vastaavan palvelun perustamista. PayPal taas vie "ideavarkauden" oikeuteen – yritys uskoo entisen toimitusjohtajansa paljastaneen yrityssalaisuuksia, kun hän siirtyi töihin Googlelle.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi