Hyppää sisältöön

Vasemmisto nurisee edelleen kokoomuksen ulkopolitiikasta

Ulkopolitiikan linjaukset hiertävät yhä hallitusneuvotteluissa. SDP ja vasemmistoliitto ovat tyytymättömiä neuvottelujen ulkopoliittista työryhmää vetävän Alexander Stubbin (kok.) toimintaan.

Alexander Stubb poistumassa hallitusneuvotteluista keskiviikkoiltana. Kuva: YLE

Sekä SDP että vasemmistoliitto ovat katselleet jo pitkään kyräilleen Stubbin ulkopoliittista show'ta . Hallitusneuvottelujen ulkopoliittista työryhmää vetävä Stubb ei olekaan saanut vastakaikua ehdottamalleen Nato-linjaukselle, jota SDP ja vasemmistoliitto pitävät sotilasliittoon liittymisen kannalta liian myönteisenä.

Neuvottelujen kuluessa Stubb on alkanut ärsyttää vasemmistopuolueita siinä määrin, että kulisseissa on jo kuiskittu työryhmän vetäjän vaihtamisesta. Taustalla on tiettävästi myös vanhoja kaunoja, joita parillakin työryhmän jäsenellä on ulkopolitiikan komeettaa kohtaan.

Stubb itse ei halunnut kommentoida tilannetta keskiviikkona. Hän kehotti sen sijaan toimittajia käyttämään enemmän lähdekritiikkiä, kun häneltä kysyttiin vasemmistopuolueiden tyytymättömyydestä.

Mitään varsinaista linjanmuutosta Stubbkaan ei ole ajamassa. Kokoomus haluaisi hallitusohjelmaan uusimman turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon kirjauksen, jonka mukaan on olemassa painavia syitä harkita Nato-jäsenyyttä. Vasemmistopuolueille riittäisi maltillisempikin muotoilu.

Koska Nato-linjasta ei tunnu löytyvän yksimielisyyttä, kiista saatetaan joutua siirtämään puolueiden puheenjohtajille eli niin sanotun johtoryhmän ratkaistavaksi.

.
.