1. yle.fi
  2. Uutiset

Tasa-arvovaltuutettu: Maanpuolustuskorkeakoulun pääsykoe suosii miehiä

Ammattiupseeriksi mielivien, sekä naisten että miesten, pitää Maanpuolustuskorkeakoulun pääsykokeessa pystyä juoksemaan 12 minuutissa 2 600 metriä. Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen mielestä tämä suosii miehiä. Mäkinen vaatiikin, että kestävyyttä mittaavassa Cooperin juoksutestissä asetetaan naisille oma raja.

Kotimaan uutiset
Sotilaita kuntoradalla.
Tasa-arvovaltuutettu vaatii, että Maanpuolustuskorkeakoulun pääsykokeissa tulisi ottaa huomioon sukupuolten fyysiset erot.

Etenkin naisille minimivaatimus 2 600 metrin juoksemisesta 12 minuutin Cooperin testissä on osoittautunut vaikeaksi. Tasa-arvovaltuutetun mielestä sukupuolten väilset fyysiset erot tulisikin ottaa huomioon pääsykokeessa.

- Siihen voisi kiinnittää huomiota, että naiset ja miehet ovat fysiikaltaan erilaisia. Näitä testejä voisi muuttaa siten, että ne olisivat oikeudenmukaisia niin naisille kuin miehille, Mäkinen sanoo.

Hänen mukaansa oma vaatimustaso juoksutestissä helpottaisi naisten edistymistä sotilasuralla, ja sitä kautta naisia saataisiin armeijan huippuvirkoihin ja kansainvälisiin tehtäviin nykyistä enemmän.

- Olisi toivottavaa, että naisia olisi enemmän, jos he tämän uran kokevat omakseen, Mäkinen sanoo.

"Tasa-arvoa on se, että raja on kaikille sama"

Ajatus sukupuoleen sidotusta rajasta ei saa kannatusta armeijassa. Siellä tasa-arvona pidetään sitä, että vaatimukset ovat kaikille samat.

- Luoti ei taistelukentällä ei erottele, onko mies vai nainen, sanoo johtaja Mika Penttinen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Maanpuolustuskorkeakoulussa opiskelevan kadettialikersantin mielestä rajan muuttaminen ei auttaisi upseeriksi mieliviä naisia.

- Se voisi vaikuttaa sillä tavalla, että ajateltaisiin, että kyllä minäkin naisten rajalla pääsisin sisään, Elina Turunen sanoo.

Turusen mielestä naisen on armeijassa jo nyt todistettava kykynsä ja motivaationsa miestä tarmokkaammin. Hän ei muuttaisi nykyistä käytäntöä, koska se voisi heikentää naisten asemaa. Eikä 2 600 metriä 12 minuutissa ole Turusen mielestä liikaa vaadittu.

- Se on lähinnä hyvän kunnon osoitus. Erinomaisessa kunnossa ei tarvitse edes olla, että pääsee sisään, Turunen väittää.

Pitäisikö naisilla olla oma raja Maanpuolustuskorkeakoulun pääsykokeen Cooperin testissä? Ota kantaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi